CCR: Demnitarii declarați incompatibili rămân în afara funcțiilor eligibile pentru trei ani

Data publicării:
ccr ciocanel mic ccr ro

În octombrie 2012, senatorii respingeau prin vot sentinţa definitivă şi irevocabilă a Curţii Supreme care constata incompatibilitatea lui Mircea Diaconu. Actorul Mircea Diaconu era senator şi director al Teatrului Nottara.

Dacă Senatul nu a renunţat cu uşurinţă la membrul său, alegătorii l-au ales entuziast, în mai, în Parlamentul European.

Agenţia Naţională de Integritate şi-a continuat însă demersul şi a cerut încetarea mandatului european. Acest demers are, de vineri, şi susţinerea Curţii Constituţionale.

Acelaşi joc l-au jucat, surzi la litera legii, şi alţi aleşi şi demnitari publici. Anul trecut, Senatul s-a comportat similar şi în cazul liberalului Akos Mora.

Tudor Chiuariu (PNL) susținea că solicitarea ANI nu se referă la mandatul de senator al lui Akos Mora şi, în consecinţă, nu e de competenţa Ssenatului să se pronunţe.

Pe numele lui Akos Mora exista o decizie definitivă de incompatibilitate a Curții Supreme, pentru fapte savârșite în calitate de consilier județean.

Incompatibilitatea de consilier judeţean nu are cum să fie trasferată către mandatul de senator. Această interpretare forţată a ANI este, zic eu, un abuz”, susține Akos Mora.

Senatul nu se grăbeşte să clarifice situaţia.

Întrebat când vor clarifica statutul lui Akos Mora, Cătălin Boboc, președintele comisiei juridice din Senat, a declarat pentru Digi24 că dacă nu apare o sesiune extraordinară în ultima săptămână din luna august, decizia va fi amânată pentru la toamnă.

Printre cei care riscă să-şi piardă mandatul în Camera Deputaţilor este şi democrat-liberalul Ştefan Bucur Stoica. El a fost, în trecut, consilier judeţean în Dolj, când ocupa şi poziţia de director al Direcţiei de Drumuri Craiova.

Primul parlamentar care şi-a pierdut mandatul de deputat pe motiv de incompatibilitate a fost Sergiu Andon Şi Aurel Nechita a pierdut fotoliul de deputat în iunie 2013, din acelaşi motiv.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri