CCR discută pe 6 noiembrie sesizarea preşedintelui privind cooperarea Guvern - Parlament

Data publicării:
zegrean curtea constitutionala -Mediafax Foto-Ovidiu Micsik

Traian Băsescu a trimis, miercuri, Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene. Președintele se plânge Curții Constituționale pentru că Parlamentul a reglementat prin lege faptul că reprezentantul României la consiliile europene este stabilit de Parlament. Or, spune președintele, această prerogativă îi aparține.

Şeful statului atrage atenţia asupra unui articol al legii care spune că România poate fi reprezentată de către preşedinte sau de către premier. Traian Băsescu aminteşte că această funcţie de reprezentare trebuie să fie exclusiv a preşedintelui, pentru că el decide liniile politicii externe ale României. Totodată, Traian Băsescu susţine că această lege, privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, anulează dreptul preşedintelui de a emite mandate de reprezentare în Consiliul European. Actul normativ a mai fost contestat la Curte şi anul trecut, în iunie, de către un grup de senatori.

În sesizarea anterioară a Curții Constituționale privind reprezentarea României la summiturile europene, în 2012, Curtea îi dăduse câștig de cauză președintelui Traian Băsescu.

Subiectul reprezentării României la Bruxelles a fost primul punct de confruntare dintre Traian Băsescu și Victor Ponta, după instalarea la putere a guvernului USL, în mai anul trecut.

Potrivit Constituției și a unei decizii a Curții Constituționale din 2012, președintele este cel care reprezintă România la Consiliul European, dar poate totodată să acorde mandat premierului să îl înlocuiască la această reuniune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri