CCR: Funcționarii publici trimiși în judecată, suspendați

Data actualizării: Data publicării:
Curtea Constitutionala_ccr (4)

Judecătorii Curții Constituționale au decis că modificările aduse de Parlament Statutului funcționarilor publici nu corespund Legii fundamentale. CCR a dat, astfel, dreptate președintelui Klaus Iohannis, care a atacat legea venită la promulgare la începutul lunii decembrie 2017.

Prin declararea drept neconstituționale a modificărilor aduse în Parlament, din Statutul funcționarilor publici nu se mai abrogă prevederile privind obligația suspendării din funcție a funcționarilor publici trimiși în judecată.

Legea se va întoarce în Parlament. Detalii despre decizia de marți a CCR se vor afla în momentul publicării motivării.

Președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale, pe 4 decembrie 2017, o sesizare cu privire la modificările aduse de majoritatea PSD-ALDE și UDMR la Statutul funcționarilor publici.

În sesizarea trimisă Curții Constituționale, președintele a invocat încălcarea mai multor articole din Legea fundamentală.

„Abrogarea suspendării raportului de serviciu al funcționarului public ca urmare a trimiterii în judecată încalcă dispozițiile art. 1 alin. (3) și (4), art. 16 alin. (1) și art. 54 alin. (2) din Constituția României”, scrie în sesizare.

Președintele a arătat și că, anterior, magistrații CCR au stabilit (Decizia 62/2013, Decizia 1553/2011, Decizia 1593/2011, Decizia 302/2015 și Decizia 219/2015) că sancțiunea suspendării raportului de serviciu pentru funcționarul public trimis în judecată pentru anumite infracțiuni „are ca finalitate protejarea autorității sau a instituției publice față de pericolul continuării activității ilicite și al extinderii consecințelor periculoase ale faptei penale săvârșite de către funcționarul public”.

„Această sancțiune este una temporară și urmărește un scop legitim, fiind în concordanță cu exigențele constituționale. (...) Măsura suspendării raportului de serviciu vizează doar infracțiuni de o anumită gravitate: infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității, infracțiuni de corupție și de serviciu, infracțiuni care împiedică înfăptuirea justiției, infracțiuni de fals ori situația unei infracțiuni săvârșite cu intenție care ar face persoana ce deține funcția publică incompatibilă cu exercitarea respectivei funcții publice”, mai scria în sesizarea Administrației Prezidențiale.

În calitate de Cameră decizională, Camera Deputaților a adoptat, pe 14 noiembrie, cu 170 de voturi „pentru”, 93 „împotrivă” și șapte abțineri, un proiect al UDMR de modificare a Statutului funcționarilor publici.

Una dintre modificări permite funcționarilor publici trimiși în judecată, inclusiv pentru fapte de corupție, să rămână în funcții, fiind eliminată posibilitatea suspendării lor.

În plus, funcționarii publici deja suspendați din funcție în momentul trimiterii în judecată ar urma să-și reia activitatea în 30 de zile după intrarea în vigoare a legii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri