CCR: Statutul parlamentarilor este neconstituțional

Data publicării:
parlament mediafax 2 -1

Actualizare 13.25. Judecătorii CCR au decis că statutul parlamentarilor este necostituțional, ca urmare a sesizării președintelui Traian Băsescu. Statutul trebuie astfel să se întoarcă în Legislativ pentru a fi pus în acord cu prevederile legii fundamentale și observațiile făcute de CCR.

Legea a ajuns pentru prima dată pe masa preşedintelui la începutul anului. Şeful statului a refuzat să o promulge şi a întors legea în parlament pentru reexaminare, pe motiv că oferă protecţie aleşilor incompatibili.

 Premierul l-a acuzat atunci pe şeful statului că întârzie aplicarea unor reduceri de cheltuieli prevăzute în noul statut.

„Preşedintele, retrimiţând statutul parlamentarilor, practic n-a acceptat nici reducerea bugetelor Camerei Deputaţilor şi Senatului şi atunci avem o problemă serioasă, doar nu o să rămânem cu bugete mari la Camera Deputaţilor şi Senat”, declara premierul Victor Ponta pe 4 februarie.

În cea de-a doua variantă a actului normativ, a fost majorată de la 15 la 45 de zile perioada în care aleşii pot fi declaraţi incompatibili.

Antonescu: parlamentarii nu sunt funcţionari publici

De această dată, Partidul Democrat Liberal a reclamat la Curtea Constituţională tocmai majorarea acestei perioade doar pentru parlamentari.

„Parlamentarii nu sunt funcţionari publici, sunt altceva. Asta nu a însemnat în gândirea noastră că parlamentarii sunt deasupra legii”, a susţinut preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

Argumentele puterii nu au contat în faţa judecătorilor Curţii, care au admis sesizarea democrat- liberalilor şi au întors legea la Parlament. Cea de-a treia formă a legii şi-a atras o nouă contestaţie din partea Opoziţiei, pe motiv că este ilegală sancţionarea disciplinară cu interzicerea participării la şedinţe a aleşilor aflaţi în conflict de interese.

Deşi această prevedere a fost eliminată din statut, preşedintele a refuzat din nou să promulge legea şi a mai depus o contestaţie la Curte. El susţine că obligativitatea ca procurorii să prezinte Parlamentului motivaţia pentru care cer ridicarea imunităţii încalcă separaţia puterilor în stat.

Potrivit acestei prevederi, parlamentarii ar fi avut libertatea să judece temeinicia probelor procurorilor şi să refuze ridicarea imunităţii unui coleg.

Deputatul PSD Florin Iordache: „Nu sunt privilegii. E total greșit, că nu e niciun privilegiu”

„Vedem și noi motivarea Curții și automat va fi regândit și aceste articole care au fost declarate neconstituționale vor fi scoase din statut”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache, în direct la Digi24.

„Statutul, pentru a putea fi promulgat, trebuie să aibă toate articolele constituționale. Vom aștepta motivarea Curtii și, în plen reunit, comisia va propune un alt statut în concordanță cu decizia CCR”, a spus Florin Iordache, fost membru al comisiei juridice a Camerei.

Potrivit deputatului, articolul din statut declarat neconstituțional nu prevede „o superimunitate”. „Până la urmă, Parlamentul trebuie să se pronunțe pe ceva. Pentru că și în actuala Constituție este prevăzut că Parlamentul se pronunță pe cererea de arestare și argumentele juridice ale colegilor parlamentari de modificare a statutului au fost că, totuși, trebuie ca la cerere să anexezi ceva, tocmai pentru a nu da posibilitatea unei, să zicem, vendete politice”, a declarat Florin Iordache.

„Instanța hotărăște dacă este vinovat sau nu. (...) Dar argumentele colegilor au fost ca pe cererea de arestare să fie menționat că a încălcat articolul cutare și cutare, punct, că nu trebuie trimis dosarul de urmărire penală”, a precizat deputatul PSD.

Florin Iordache a precizat că reducerea privilegiilor acordate parlamentarilor, avute în vedere, nu pot fi aplicate dacă legea statutului nu este promulgată.

„Nu sunt privilegii. E total greșit, că nu e niciun privilegiu. (...) Ne dorim în continuare modificarea statutului pentru ca acea cazare la hotel blamată, și sunt de acord, să fie redusă, diurnele de deplasare, de transport și toate celelalte, ele pot fi puse în practică odată cu adoptarea noului statut”, a subliniat deputatul.

„Este foarte gravă situația, tocmai de asta ne-am dorit adoptarea statutului. Toate diminuarile de la diurne, transport nu pot fi aplicate, despre asta discutăm”, a conchis Florin Iordache.

Conform procedurii, CCR trebuie să redacteze motivarea deciziei, care va fi trimisă Parlamentului și se va da un vot. Pe de altă parte, un nou statut va putea fi pus în acord cu prevederile Curții și va intra în vigoare probabil numai la toamnă, din moment ce parlamentarii intră în vacanță.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri