Ce a spus Viorica Dăncilă în Israel despre mutarea ambasadei

Data actualizării: Data publicării:
dancila presedintele israel reuven rivlin - gov

Agenția France-Presse, preluată de News.ro, relatează că premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, în Israel, că doreşte mutarea Ambasaderi României de la Tel Aviv la Ierusalim, dar, „din nefericire”, nu beneficiază de suficient sprijin în acest sens.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Avem consultări pe această temă cu toate instituţiile din România. Este dorinţa noastră, dar din nefericire, nu beneficiem de susţinerea tuturor părţilor, aşa cum ne-am dori”, a spus premierul Viorica Dăncilă, la  o întâlnire, la Ierusalim, cu preşedintele Israelului, Reuven Rivlin. 

Într-un comunicat postat pe site-ul Guvernului român, aflăm că pe această temă a vorbit la sediul Președinției israeliene Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, care a menționat „accelerarea consultărilor interne cu privire la relocarea Ambasadei României la Ierusalim”, iar „președintele Statului Israel a salutat această decizie”. În ceea ce o privește pe Viorica Dăncilă, aceasta „a informat partea israeliană că Guvernul a propus viitorul ambasador al României în Statul Israel, decizia de numire a acestuia aparținând președintelui”. (Președintele Klaus Iohannis a declarat însă joi că nu a văzut niciun nume de ambasador propus, dar nici nu a verificat - n.r.)

Premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, s-au aflat, miercuri şi joi, într-o vizită oficială în Israel, la invitaţia prim-ministrului Benjamin Netanyahu, în contextul în care săptămâna trecută Guvernul a adoptat un memorandum privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, măsură criticată dur de preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, joi, că vizita în Israel a premierului Viorica Dăncilă şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, este plină de ciudăţenii, fără mandat şi îl îngrijorează secretomania cu care a fost organizată. „Cine ştie ce înţelegeri secrete face domnul Dragnea acolo cu evrei”, a comentat preşedintele Iohannis, rectificând ulterior că afirmația nu s-a dorit a fi o jignire la adresa statului israelian.

„Această vizită pe care o face premierul şi se pare şi preşedintele Camerei Deputaţilor în Israel are câteva ciudăţenii. Una din ele este că nu au venit la discuţii, nu a plecat doamna prim-ministru cu niciun fel de mandat acolo, deci a vorbit strict doar în numele şi pentru Guvern, şi nu pentru România. Însă nu acest lucru m-a îngrijorat cel mai mult, ci secretomania cu care s-a organizat această plecare”, a declarat preşedintele Iohannis.

În urmă cu câteva zile, şeful Partidului Social-Democrat (PSD) Liviu Dragnea a anunţat „decizia” Guvernului, în care PSD domină, cu privire la transferarea reprezentanţei diplomatice române la Ierusalim. Dragnea nu a putut să devină premier din cauza unei condamnări de fraudă electorală, însă el exercită din umbră un rol hotărâtor în conducerea afecerilor Executivului, potrivit analiştilor, explică AFP.

ONU consideră că statutul Ierusalimului trebuie să facă obiectul unui acord între israelieni şi palestinieni. Ierusalimul de Est - partea palestiniană a Oraşului Sfânt - este ocupată şi anexată de statul israelian.

Prinsă între Dragnea şi Iohannis, Dăncilă a dat asigurări că Guvernul său nu a făcut decât să lanseze o „platformă de discuţii” cu privire la un transfer.

După ce s-a întâlnit miercuri la Ierusalim cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu şi-a „exprimat aprecierea după aprobarea de către Guvernul român a unui proiect de decizie care iniţiază transferul Ambasadei la Ierusalim”.

În cazul în care va confirma acest proiect, România va călca pe urmele aliatului său american, care a recunoscut unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Singura ţară din fostul bloc comunist care a menţinut relaţii diplomatice cu Israelul după Războiul de Şase Zile din 1967, România dictatorului Nicolae Ceauşescu a întreţinut totodată relaţii strânse cu Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OLP), reamintește AFP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri