Ce i-a transmis ambasadorul SUA lui Traian Băsescu

Data publicării:
hans klemm - fb 1

 

Una dintre valorile pe care le preţuim atât românii, cât şi americanii, este libertatea de exprimare", a declarat, miercuri, ambasadorul SUA la Bucureşti, întrebat fiind cum comentează afirmaţiile acide ale lui Traian Băsescu, pe tema recentei întâlniri a lui Hans Klem cu Valeriu Zgonea, la Camera Deputaţilor.

În acest context, oficialul american a adăugat că spusele fostului preşedinte nu l-au deranjat „deloc”, iar discuţiile cu reprezentanţi ai statului român sunt practic o obligaţie de serviciu. "NATO şi SUA se bucură de un parteneriat strategic şi suntem, de asemenea, aliaţi ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Ca şi aliaţi, ca şi parteneri, cred că este foarte important să ne consultăm în probleme de interes comun. Trăim într-o lume foarte periculoasă şi suntem norocoşi că România şi SUA au fost capabile să găsească multe modalităţi să coopereze atât în apărarea ţărilor noastre, cât şi în domeniul securităţii cibernetice şi aplicarea legii. Pentru a suda legăturile dintre cele două ţări este obligaţia mea ca ambasador să mă întâlnesc cu guvernaţii, liderii economici şi culturali din România, dar şi cu oamenii din România. De aceea trebuie să vorbesc", a continuat ambasadorul Hans Klemm.
Oficialul american s-a întâlnit vineri cu preşedintele Camerei Deputaţilor, în cursul întrevederii fiind atinse subiecte precum Parteneriatul Strategic România-SUA, teme politice sau modificările la Codul Penal şi cel de Procedură Penală.

După discuţii, Hans Klemm şi Valeriu Zgonea au susţinut o conferinţă de presă comună pe holurile Parlamentului. Context în care, ambasadorul Statelor Unite a arătat că i-a mulţumit lui Zgonea „pentru modul în care a îndeplinit în ultimele săptămâni mai multe priorități legislative importante pentru România și SUA – referitor la restituirea proprietăților, la exproprieri, legea managementului întreprinderilor de stat, legi foarte importante” (toate detaliile AICI).

Mai mult, a precizat oficialul cu acea ocazie, „am discutat și alte legi care nu cred că vor fi în beneficiul României, cea privind Agenția Națională de Integritate, o lege care oferă superimunitate avocaților. În viziunea SUA, acestea nu ar consolida instituțiile din domeniu și nu ar ajuta în lupta împotriva corupției”.
Întâlnirea şi conferinţa de presă comună care i-a urmat au venit într-o perioadă în care PSD intenţionează să îl debarce pe Valeriu Zgonea de la şefia Camerei inferioare şi după ce ofensiva anti-justiţie a PSD s-a intensificat în Parlament.
La scurt timp după întrevederea Klemm-Zgonea, fostul preşedinte, Traian Băsescu, a reacţionat dur, etichetând demersul diplomatului american drept „un soi de lobby-ist pentru funcţii”. "După părerea mea, ambasadorul SUA a greşit, aşa ceva nu se face. S-a transformat într-un soi de lobbyist pentru funcţii, asta în România se cam pedepseşte, e trafic de influenţă şi dacă îl descoase puţin Codruţa Kovesi îl poate chema la DNA. Glumesc.", a afirmat Băsescu în platoul unui post de televiziune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri