Ce îi reproșa Dragnea lui Tudose înainte să-l propună premier

Data actualizării: Data publicării:
170626_TUDOSE_MIHAI_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: INQUAM_Octav Ganea

După ce l-a anunțat oficial pe Mihai Tudose drept propunerea de premier aprobată de conducerea PSD, Lia Olguța Vasilescu a declarat că actualul ministru al Economiei și-ar fi îndeplinit toate obiectivele în evaluarea făcută de partid și că fostul premier, Sorin Grindeanu, s-ar face vinovat de întârzirea înregistrată în crearea Fondului Suveran de Investiții. Fals, însă, dacă ne uităm pe evaluarea pe care Darius Vâlcov a făcut-o membrilor Guvernului PSD-ALDE.

Actualizare 14.40. Și președintele PSD, Liviu Dragnea, a contrazis concluziile evaluării pe baza căreia a fost demis Guvernul Grindeanu, arătând că Mihai Tudose ar fi finalizat opt proiecte importante, dar că acestea s-ar fi blocat la avizare. „Are capacitatea și puterea de înțelegere, știe mecanismele economiei, are capacitatea managerială. A avut, la acea vreme, finalizate opt proiecte importante, care s-au blocat în clădirea Guvernului sau spre avizare. Nu e vina lui Mihai Tudose”, a spus Dragnea.

-------

„În evaluarea care a fost făcută de partid, domnul Mihai Tudose şi-a îndeplinit toate obiectivele, dar acestea au fost blocate la premier. Este vorba de Fondul Suveran de Investiţii care este gata încă din data de 15 mai. Atunci s-a depus la cabinetul prim-ministrului şi lista cu pachetele de acţiuni pentru FSDI şi proiectul de lege. Din păcate nu am înţeles nici noi de ce premierul a blocat acest punct din programul de guvernare”, a declarat ministrul demisionar al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, după ce a anunțat că Mihai Tudose a fost votat de Comitetul Executiv al PSD pentru a fi propunerea PSD-ALDE la consultările de la Cotroceni.

O privire pe evaluarea Guvernului Grindeanu arată, însă, că situația stă cu totul altfel.

La capitolul doi, „Economia”, sunt trecute ca realizate parțial două măsuri: Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (termen - primul semestru din 2017) și Fondul Național de Dezvoltare (termen - primul semestru din 2017).

După care începe să plouă cu măsuri nerealizate de Mihai Tudose, multe dintre ele ținând exclusiv de atribuțiile sale ca ministru, astfel că nu se poate presupune că altcineva l-ar fi împiedicat:

1. Transferul ELCEN în patrimoniul Municipiului București (termen - 2017);

2. Înființarea unui Comitet interministerial pentru reprezentanțele economice ale României din străinătate (termen - 2017);

3. Lărgirea Consiliului de Export (termen - 2017);

4. Program național de specializare inteligentă (termen - de început în 2017);

5. Program de investiții publice de tip grenfield (termen - pregătire în 2017, implementare 2018);

6. Program de utilizare a siturilor contaminate. Investiții brownfield (termen - pregătire în 2017, implementare 2018);

7. Programul național „Promovarea proprietății intelectuale românești” (termen - pregătire în 2017, implementare 2018);

8. Programul pentru atragerea de investiții străine cu valoare adăugată mare (termen - începere în 2017);

9. Modificarea Legii minelor nr. 85/2003 (termen - 2017);

10. Programul de cercetare geologică a resurselor minerale în perioada 2017-2020 (termen - începere);

11. Program privind valorificarea durabilă a resurselor minerale prin diversificarea produselor finite (termen - pregătire în 2017, implementare 2018);

12. Program privind Apele Minerale (termen - începere în 2017);

13. Eficientizarea Portalului de Comerț Exterior (termen - 2017);

14. Program privind dezvoltarea și consolidarea drepturilor consumatorilor (termen - pregătire în 2017, implementare 2018);

15. Program privind dezvoltarea instrumentelor de informare, educare și evaluare a gradului de satisfacție a consumatorilor (termen - începere în 2017);

16. Program privind reorganizarea Larex (termen - începere în 2017);

17. Program privind stimularea constituirii/funcționării adecvate a centrelor de consultanță și informare a consumatorilor (termen - începere în 2017).

Concluzia este trasă de evaluatori în slide-ul următor: 0 măsuri îndeplinite, 2 măsuri realizate parțial și 17 măsuri neîndeplinite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri