Ce îi reproșează PSD lui Cristian Ghinea în textul moțiunii simple: „Absorbția curentă este la pământ. PNRR este un dezastru”

Data publicării:
marce ciolacu se saluta cu cristian ghinea in parlament
PSD depune o moțiune simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Partidul Social Democrat depune, miercuri, moțiunea simplă împotriva ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea. În moțiunea „Cristian Ghinea, de la zero la abis”, social democrații îi reproșează ministrului că blochează absorbția de fonduri pentru autoritățile locale, că „îndatorează” țara cu 15 miliarde de euro prin PNRR și că banii luați prin planul de redresare sunt „doar pentru a hrăni prietenii, firmele de consultanță și membrii de partid care vor vota în congresele PNL și USR.”

Potrivit documentului transmis de PSD, social democrații spun că „România este la un pas de a avea dezangajare masivă de fonduri mai ales pe sectorul apă-canal și pe cel al deșeurilor, suma depășind 900 milioane euro” din fondurile europene din cadrul financiar 2014-2020.

În ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență, PSD spune despre acesta că este „un document care distruge și nu dezvoltă”, care „a fost confiscat pentru interesele pur economice ale unor grupuri clientelare ale guvernării.”

„Practic, România va împrumuta 15 miliarde de euro doar pentru a hrăni prietenii, firmele de consultanță și membrii de partid care vor vota în congresele PNL și USR. Dezvoltarea României, reducerea decalajelor, creșterea nivelului de trai al românilor, educația, sănătatea, infrastructura, agricultura și firmele românești mai pot aștepta”, scriu social democrații.

„Toți românii au văzut cum documente ample din PNRR au fost scrise exact de firmele de consultanță care vor fi viitorii beneficiari ai studiilor de fezabilitate și de consultanță din acest plan. Astfel, sponsorii de partid, firmele de casă și cele de consultanță își iau banii prin PNRR, direct, prin alocări dedicate, fără să existe vreo licitație și fără un minim de transparență. În schimb, românii se aleg cu creșterea vârstei de pensionare, înghețarea veniturilor – salarii, pensii, alocații. Pe scurt  cu austeritate! Adică sărăcie!”, se mai arată în moțiunea simplă.

Ministrului i se mai reproșează că „nu a fost interesat să sprijine nici măcar firmele românești.”

„Din analiza cheltuielilor pe PNRR, rezultă că doar 0,04% din totalul IMM-urilor din Romania, adică doar vreo 3.200, vor putea beneficia de o formă de finanțare prevăzută în PNRR. În schimb vom avea noi taxe de mediu, noi taxe pe transport, noi taxe pe IT! Care, toate, vor distruge economia românească.”

Vicepremierul Dan Barna a reacționat, marți, la anunțul PSD că va depune moțiunea simplă împotriva ministrului Investițiilor Europene, despre care a spus că este „un exercițiu de umflat mușchii”.

„E foarte caraghios, pentru că PSD tocmai a fost partidul care a fost invitat şi a mers cu reprezentanţi la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi a văzut programul înainte, au exprimat puncte de vedere, o parte dintre ele au fost preluate. Sunt cel mai puţin îndreptăţiţi să exprime nemulţumiri pe asta, dar e opoziţia, trebuie să facă exerciţiul acesta de moţiune simplă împotriva miniştrilor. În mod surprinzător, cumva, au fost luaţi în principal miniştrii USR PLUS. Dacă ne uităm, a fost şi Claudiu Năsui şi Vlad înainte. Acum e şi Cristi Ghinea. E, mă rog, un exerciţiu de umflat muşchii din partea PSD”, a declarat liderul USR PLUS, marți seară, la TVR 1.

Moțiunea simplă a fost anunțată, miercuri, în plenul Parlamentului de liderul de grup al deputaților PSD Alfred Simonis. Aceasta urmează să fie dezbătută și votată la o dată ulterioară.

Textul moțiunii simple poate fi consultat AICI.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri