Ce înseamnă chemarea lui Hurezeanu în țară și cum vor fi de acum înainte relațiile României cu Austria. Cioroianu: "Un semnal puternic"

Data actualizării: Data publicării:
emil hurezeanu sustine un discurs la un pupitru
Ambasadorul în Austria, Emil Hurezeanu, spune că se așteaptă la o decizie concretă privind aderarea României la Schengen "în a doua jumătate a anului". FOTO: Facebook Ambasada României în Austria

Decizia MAE de a-l chema în țară pe ambasadorul Emil Hurezeanu este un semnal că relațiile dintre România și Austria pentru o perioadă previzibilă  vor intra într-o fază de răcire și arată că interesul țării noastre pentru Viena s-a diminuat considerabil, a explicat la Digi24 fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu. El a sublinit că decizia nu are legătură cu activitatea ambasadorului român, ci cu semnalul României că a fost deranjată de votul Austriei de ieri.

Ministerul Afacerilor Externe l-a chemat de urgență în țară pe ambasadorul în Austria, Emil Hurezeanu. Chemarea are legătură cu votul negativ pe care Austria l-a dat României în privința aderării la spațiul Schengen. MAE anunță: "Este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat". 

"Semnalul pe care îl dă MAE este foarte puternic în mediul diplomatic, asta înseamnă căderea reprezentării României la Viena. E un semnal că relațiile dintre România și Austria pentru o perioadă previzibilă - să sperăm scurtă - vor intra într-o fază de răcire.

La Viena va rămâne un funcționar de rang mai scăzut al reprezentării noastre. Arată că interesul nostru pentru Austria s-a diminuat considerabil.

Chemarea la București a lui Emil Hurezeanu nu are de-a face cu cariera ambasadorului. Nu-mi dau seama dacă Emil Hurezeanu a primit informații despre schimbarea comportamentului Austriei, dar rechemarea în acest caz nu are legătură cu ambasadorul în speță, ci cu semnalul României că a fost deranjată de votul Austriei.

Eu cred că Austria va avea suficiente ocazii să-și  schimbe decizia, e un întreg complex de factori, ar putea duce inclusiv la declanșarea unei reuniuni extraordinare a JAI. Asta nu va mai depinde numai de Austria.

Sunt convins că un alt guvern austriac - mai puțin unul condus de extremă dreaptă -, ar putea reveni asupra deciziei, care acum a fost decizia unor membri ai actualului guvern destul de fragil. Ne putem aștepta pe termen mediu la o schimbare a comportamentului Austriei.

În momentul în care un ambasador e rechemat să nu ne imaginăm că se rup relațiile diplomatice, ele continuă, dar intră într-o fază de înghețare.

Noi vom continua discuțiile, inclusiv la nivelul Ministerului de Externe. În funcție de evoluția acestor discuții, șederea ambasadorului nostru la București va fi mai lungă sau mai scurtă. Mă aștept ca după alegerile din ianuarie (alegerile regionale din 23 ianuarie, din Austria inferioară n.r.) ambasadorul nostru să se întoarcă la post.

Deocamdată, semnalul e foarte potrivit, Austria trebuie să înțeleagă nu numai frustrarea, ci nedreptatea făcută.

Toți priveam în altă direcție, eram atenți la ce fac Olanda, Germania. Austria era un personaj secundar în scrutarea noastră. Nu știu ce anume informații a trimis ambasada noastră, la București, sunt convins că a luat pulsul. Personal, sunt convins că nu e vină diplomaților noștri în acest caz", a declarat Adrian Cioroianu.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri