Exclusiv Ce mai fac “foștii”. Șerban Mihăilescu, supranumit ”Miky Șpagă”: “Ce să fac? Fac excelent”

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
miki spaga bun
Șerban Mihăilescu. Foto: Digi24

Digi24.ro continuă serialul despre foștii demnitari ai României, acum ieșiți din viața politică, cu Șerban Mihăilescu, fost secretar general al Guvernului Adrian Năstase și fost membru în conducerea PSD, cunoscut în lumea politică sub apelativul ”Miky Șpagă”.

Timp de aproape 20 de ani, Șerban Mihăilescu a fost unul dintre cei mai importanți lideri ai PSD, nu atât prin funcțiile deținute în partid, cât mai ales ca influență în structura de decizie a partidului.

Vârful carierei sale a fost în perioada 2000-2004, atunci când Adrian Năstase i-a încredințat conducerea Secretariatului General al Guvernului.

În acea perioadă, el s-a ales și cu porecla “Miky Șpagă”, de care el a încercat, fără succes, să scape.

Apropiații săi din PSD spun că Mihăilescu se plânge adesea de porecla lui și invocă faptul că nu a avut prea multe explicații de dat procurorilor anticorupție. “Nu știu de ce. Nu m-au prins cu nimic. M-au prins doar pentru tâmpenia aia cu puștile, nimic altceva”, ar fi spus Șerban Mihăilescu unui apropiat de-al său din partid - ne-au relatat surse care doresc să-și păstreze anonimatul.

În anul 2011, Curtea Supremă de Justiție l-a condamnat pe Șerban Mihăilescu la un an de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care a fost acuzat primirea mai multor arme de vânătoare de la fostul său consilier, Fănel Păvălache. Șase luni mai târziu, în recurs, el a fost achitat definitiv de judecătorii Înaltei Curți.

“Eu nu m-am retras. Ei m-au retras”

Într-o discuție avută cu Digi24.ro, Șerban Mihăilescu spune că acum îi merge foarte bine și că este încă activ. “Ce să fac? Fac excelent. Acum sunt consilier la Camera de Comerț (după o pauză de câteva secunde- n.r) …a României”, ne-a spus Mihăilescu.

În vârstă de 78 de ani, fostul lider PSD susține că el încă nu a renunțat la politică, deși nu mai are funcții executive pe linie de partid. “Eu nu m-am retras. Ei m-au retras”, afirmă fostul secretar general al Guvernului.

Chiar dacă are o vârstă la care alții au ieșit de niște ani buni la pensie, Șerban Mihăilescu ocupă astăzi o funcție de consilier al președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României. CCIR este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, ce reprezintă interesele generale ale comunităţii de afaceri din România.

Șerban Mihăilescu recunoaște că a păstrat relații bune cu liderii actuali ai PSD. “Amicalmente, așa, când sunt consultat, îmi mai dau cu părerea. Sunt prieten cu toată lumea”, ne-a mai spus Mihăilescu, care în ultimii ani din politică a fost membru al UNPR. În 2016, el și-a anunțat demisia atât din UNPR, cât și din Senatul României.

De-a lungul anilor, Șerban Mihăilescu a fost cercetat de mai multe ori pentru săvârșirea unor fapte de corupție.

În 2014, procurorii DNA l-au pus sub învinuire în dosarul licențelor Microsoft, Șerban Mihăilescu fiind suspectat de instigare abuz în serviciu, trafic de influență și spălare de bani. Faptele erau din perioada guvernului Năstase, iar alături de Mihăilescu au fost puși sub învinuire alți șapte miniștri. Ulterior, aceștia au scăpat de acuzații după ce faptele s-au prescris.

Cine este Șerban Mihăilescu

Născut în 1944, Șerban Mihăilescu a fost până la Revoluție directorul general al Întreprinderii de Echipament Hidraulic "Steaua Roșie" din București.

În 1996 el devine deputat în Parlamentul României din partea PDSR (viitorul PSD). Timp de cinci legislaturi, până în 2016, el ocupă poziții de deputat și de senator, iar în perioada 2000-2004 face parte și din Guvern, în funcția de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului.

Potrivit ultimei sale declarații de avere, Mihăilescu deține un teren și o casă în comuna Cornu, unde este vecin cu fostul său șef, Adrian Năstase, și un apartament în București. La momentul 2016, el avea în conturi o avere de 55.000 de euro și o importantă colecție de bijuterii și obiecte de artă, pe care le și enumeră: tablouri, gravuri, cărți vechi, icoane, manuscrise, reproduceri, vase, obiecte de cult, obiecte decorative, fructiere, halbe, statuete din bronz, ceramică.
Șerban Mihăilescu a fost decorat în 2002 cu Legiunea de Onoare a Franței în grad de Ofițer, respectiv cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri