Ce nu mai au voie să facă miniştrii. Interdicţiile cerute de la Bruxelles

Data publicării:
2019-02-08 sed de guvern-1161-george calin inquam
FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Miniştrii au abecedarul lor! Un Cod de conduită cerut de la Bruxelles, care să le reamintească de integritatea morală, că sunt obligaţi să respecte statul de drept, că nu trebuie să jignească şi că ar fi bine să se îmbrace decent. Documentul este creaţia ministrului justiţiei, cerut de MCV. Doar că cei cu abateri grave ar putea scăpa nepedepsiţi, din moment ce pedeapsa o stabileşte premierul.

Eugen Teodorovici - ministrul de Finanţe: „Frumosule, chiparosule! După ce că eşti prost eşti şi urât. Ai auzit, Cîţule? Îţi dăm microfonul acasă dacă vrei!”.

Această atitudine a ministrului a fost considerată de opoziţie jignitoare, iar pe reţelele de socializare a fost criticată şi ironizată.

Eugen Teodorovici - ministrul de Finanţe: „Dar nu cred că am jignit pe nimeni, să ştiţi! Acum, că am anumite ieşiri poate mai energice ca de obicei sau în comparaţie cu alţii, asta este, nu putem fi toţi la fel.”

Un exemplu de ,,aşa nu", care de acum încolo ar urma să fie taxat de premier, dacă Viorica Dăncilă va respecta art. 6 din Codul de Conduită adoptat de Guvern: (4) Membrii Guvernului trebuie să aibă o ținută vestimentară decentă și să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase.. „

Eugen Teodorovici - ministrul de Finanţe: „Lupt pentru ceea ce sunt drepturile acestor cetăţeni şi acestei ţări, nu înţeleg de ce un astfel de Cod de Cnduită îşi mai are rostul.”

Rovana Plumb - președintele PSD Dâmbovița: „Am parcurs dar nu scrie nimic de ţinuta vestimentară, în memorandum, în acest Cod de Conduită sunt prevăzute atitudini, un anumit comportament demn”.

Articolul 7 le impune integritate morală. Miniştrii ,,nu acceptă, direct sau indirect, niciun fel de cadouri sau alte avantaje, patrimoniale sau nepatrimoniale. Sunt obligaţi să declare orice situaţie de incompatibilitate sau conflict de interese şi nu îşi pot folosi imaginea în scop comercial.

Reporter: Ce trebuie să facă un ministru dacă este suspectat că a încălcat legea?

Radu Oprea - ministrul pentru mediul de afaceri: Există tot o directivă europeană care vorbeşte despre prezumţia de nevinovăţie. Atâta timp cât justiţia nu s-a pronunţat, pentru că avem atât de numeroase exemple în ultima vreme de politicieni care din nefericire au trebuit să se retragă din viaţa politică şi au fost declaraţi nevinovaţi. Sunt mulţi”.

Un alt articol interzice miniştrilor să folosească bunurile Guvernului în alte scopuri. Şoferul şi maşina de la minister pentru campania electorală sunt un exemplu. În acest context şi Liviu Dragnea le-a cerut social democratelor din Executiv care candidează la alegerile europarlamentare să îşi prezinte demisia.

Liviu Dragnea - preşedintele PSD: „Plumb şi Intotero nu sunt de acord să meargă în campanie cu infrastructură de guvern”.

Codul de conduită însă nu prevede sancţiuni. Premierul decide dacă miniştrii încalcă sau nu documentul impus prin MCV.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri