Ce scrie presa străină despre referendumul din România

Data actualizării: Data publicării:
casatorie romania referendum familia traditionala
FOTO: Shutterstock

Presa internaţională a alocat spaţii consistente referendumului din România. Şi sunt multe publicaţii care nu se feresc să scrie că totul ar fi de fapt o încercare a puterii de a deturna atenţia de la problemele reale ale ţării.

Într-un amplu articol, jurnaliştii de la CNN scriu că referendumul ar putea încălca drepturile omului şi încuraja homofobia. Ei precizează şi faptul că votul se întinde pe două zile, fapt ce ridică semne de întrebare legate de corectitudinea organizării. Tot CNN citează un membru Amnesty International care spune că, dacă va fi aprobată, schimbarea va marca o zi neagră pentru drepturile omului şi egalitatea în România.

Despre referendum scrie şi BBC. Jurnaliştii britanici spun că modificarea Constituţiei ar putea avea consecinţe legale care ar afecta nu doar cuplurile de acelaşi sex, dar şi părinţii singuri şi chiar copiii. Opozanţii acuză că referendumul este organizat pentru a distrage atenţia de la problemele legale ale liderului partidului de guvernământ, precizează BBC. `

Acesta adaugă faptul că România a mai văzut consultări populare invalidate din cauza prezenţei scăzute la urne. BBC aminteşte şi de protestele faţă de corupţie din România şi că luni, Liviu Dragnea are primul termen în apelul pe care l-a făcut după ce a fost condamnat la 3,5 ani de închisoare cu executare. Nu e o coincidență că termenul e la o zi dupa votul la referendum, conchide BBC, care citează critici al liderului PSD.

Deutsche Welle precizează că demersul s-a bucurat de sprijinul coaliţiei aflate la putere, care printre altele, a susţinut reforme controversate ale legilor justiţiei, lucru care a provocat ample manifestaţii. Şi jurnaliştii germani scriu despre faptul că referendumul poate fi privit ca un demers menit să distragă atenţia de la acţiunile PSD şi ale liderului său condamnat penal, Liviu Dragnea.

Reuters scrie că România este printre ultimele state din Uniunea Europeană, unde căsătoriile sau parteneriatele civile pentru cuplurile de același sex sunt interzise, scriu jurnaliştii agenţiei de ştiri.

Şi Agenţia Associated Press explică faptul că referendumul a fost iniţiat de un grup conservator şi a avut susţinerea Bisericii Ortodoxe Române. Are ca scop redefinirea căsătoriei ca fiind o uniune între un bărbat şi o femeie în loc de o uniune între soţi. Modificarea propusă ar împiedica orice încercare de a legaliza căsătoria homosexuală prin legislație, precizează AP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri