Ce se întâmplă dacă moțiunea nu trece? Planurile USR-PLUS

Data publicării:
dacian ciolos dan barna dau mana
Liderul PLUS, Dacian Cioloș, și liderul USR, Dan Barna. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat joi seară că, dacă moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă nu trece, atunci vor fi reluate negocierile în Parlament și  probabil în următoarele săptămâni va fi desemnat candidatul USR-PLUS la alegerile prezidenţiale 2019, dar va fi anunţată şi nominalizarea pentru premier, relatează Agerpres.

„Dacă moţiunea nu trece, ne întoarcem înapoi la tabla de scris, la negocieri în Parlament. Eu sunt perfect conştient că rezolvăm obiectivele acestea (n.r. - „Fără penali”, alegerea primarilor în două tururi etc.) numai dacă avem o majoritate, decât dacă avem un guvern. PNL spune că îşi doreşte. Probabil în următoarele câteva săptămâni, vom decide în cadrul alianţei care va fi candidatul, în baza discuţiilor, avem negocieri în desfăşurare. Sunt şapte colegi de la USR, şapte de la PLUS, stăm de vorbă. Viziunea e guvernarea 2020, candidatura la prezidenţiale e doar o cărămidă într-o construcţie mai largă. Vorbim şi de alegerile locale”, a afirmat Dan Barna, la Realitatea TV.

Liderul USR a spus că în cadrul negocierilor „e foarte probabil” să se definitiveze o echipă formată din candidatul la prezidenţiale şi nominalizarea pentru premier.

„Noi am făcut un pariu cu România, că această Alianţă USR-PLUS poate să devină următorul jucător consistent din politica din România şi următorul nucleu în jurul căruia se va forma guvernul. E foarte probabil că vom avea o echipă, unul ar putea să fie candidat pentru prezidenţiale, celălalt să fie nominalizare pentru premier. Ar putea să fie un rezultat al negocierilor. În comisia de negocieri încercăm să ne dăm seama cum ar arăta mai bine această echipă, pentru a fi mai credibili şi a putea să răspundem mai bine aşteptărilor cetăţenilor. Vom avea un răspuns într-un termen scurt. Avem şi sondaje făcute, avem nişte rezultate la care ne uităm în discuţiile pe care le avem”, a explicat Dan Barna.

Cât despre intrarea USR la guvernare dacă moţiunea de cenzură va trece, Dan Barna a reiterat că partidul său susţine parlamentar orice guvern, însă fără PSD.

„România are nevoie să scape de acest Guvern. Se insistă pe intrarea USR PLUS la guvernare. Am spus că susţinem parlamentar orice guvern fără PSD, cu toată energia. Prezidenţialele sunt următoarele alegeri, participăm la această competiţie”, a precizat preşedintele USR.

Dan Barna: Șanse mari ca în turul 2 să intre candidatul USR PLUS 

Dan Barna a mai declarat că indiferent cine va fi candidatul USR-PLUS la alegerile prezidențiale, acesta va avea șanse foarte mari să intre în turul doi. Liderul USR a precizat că și-ar dori să vadă un tur doi între Klaus Iohannis și candidatul Alianței.

„Alianța USR-PLUS va avea un candidat la alegerile prezidențiale, cu siguranță. Eu vreau să văd un tur doi între președintele Iohannis și candidatul Alianței USR-PLUS. Atunci va fi cu adevărat interesant și consistent pentru România. În momentul de față, cine este candidatul PSD? Eu cred și sunt convins că, indiferent cine va fi candidatul USR-PLUS, avem șanse foarte mari să intrăm în turul doi”, a afirmat Dan Barna, joi seară, la Realitatea TV, citat de Mediafax.

Citiți și: Ludovic Orban: ALDE ne-a spus că vor veni cu noi în toamnă. O să vedem ce vor face la moțiunea de cenzură

Replica lui Rareș Bogdan pentru Victor Ponta: „Ar fi fost mai ușor pentru noi să-și pună semnăturile pe moțiune”

V. Ponta dezvăluie cum ar fi putut fi convinşi parlamentarii PSD şi ALDE să voteze moţiunea. "Aşa am procedat în 2012"

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri