Ce soluții există pentru ca legea organizării judiciare să nu intre în vigoare. Explicațiile lui Zegrean

Data actualizării: Data publicării:
zegrean

Parlamentul nu este obligat să dea curs solicitării președintelui Klaus Iohannis să reia din toamnă dezbaterile pe legile justiției, spune Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale. Există soluții pentru a abroga legea sau pentru a amâna intrarea acesteia în vigoare, dar ele țin în primul rând de Guvern, spune Zegrean.

„Faptul că a solicitat reexaminarea legii de către Parlament nu este o cale de atac, este o sugestie, o opinie în legătură cu actul normativ. Alte posibilități președintele nu are, pentru că în sistemul nostru constituțional președintele nu are drept de veto. Faptul că a solicitat reintrarea legii în circuitul parlamentar nu obligă Parlamentul cu nimic. Toți avem dreptul să cerem, dar asta nu-i sperie cu nimic pe parlamentari”, a spus Zegrean la Digi24.

„Să repornească circuitul legislativ, ar trebui ca cineva să facă o propunere, un proiect de modificare a acestor legi sau o propunere legislativă. Asta o pot face fie Guvernul, fie parlamentarii. Orice parlamentar are dreptul la inițiativă legislativă și poate să propună o modificare la o lege”, a adăugat el.

„În acest moment, ce s-ar putea face, în opinia mea: ar putea Guvernul să abroge aceste legi, printr-o Ordonanță de Urgență. Cu posibilitate de a se pune în practică mai puțin, pentru că este guvernul aceleiași formațiuni politice sau coaliții care conduce și Parlamentul, dar tehnic acest lucru ar fi posibil. În acea zi în care se publică în Monitorul Oficial legea respectivă, apare și o ordonanță care spune că se amână intrarea în vigoare sau se abrogă”, a explicat Zegrean.

Fostul președinte al Curții Constituționale mai spune că România a pus Comisia de la Veneția într-o lumină proastă, câtă vreme autoritățile i-au cerut opinia, dar legile au fost adoptate fără ca aceasta să fie așteptată.

„Am primit un răspuns provizoriu, intermediat, pentru că această comisie are doar 4 sesiuni pe an, următoarea este în octombrie și atunci se va pune la vot acest raport. Îi punem într-o situație neplăcută, pentru că ei vor pune la vot un raport pe niște legi deja promulgate”, a spus Zegrean.

„Sigur că nu se sfârșește lumea prin promulgarea acestor legi. O să vină un alt Parlament și o să le modifice, nu e prima dată când se întâmplă asta. În 2004 a fost un Cod penal care a fost publicat char în Monitorul Oficial, care nu a intrat în vigoare niciodată. Au mai fost încercări de a face praf legislația”, a mai spus Zegrean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri