Ce spune Comisia Europeană despre documentul MCV din 2012

Data actualizării: Data publicării:
EC Berlaymont Headquarters Unveiled In Brussels
Foto; Guliver / GettyImages

Comisia Europeană arată, într-un răspuns pentru Digi24, că documentul MCV din 2012 „a făcut parte din schimburile tehnice obișnuite în cadrul MCV”.

EC Berlaymont Headquarters Unveiled In Brussels
Foto; Guliver / GettyImages

Răspunsul vine după ce în spațiul public a apărut un presupus document ce ar ține de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), prin care se solicitau informații, cu nume și prenume, despre stadiul unor procese de mare corupție din România. Documentul datează din 2012.

„Acest document a făcut parte din schimburile tehnice obișnuite în cadrul MCV în urmă cu câțiva ani (2012), în legătură cu obiectivul nr. 3 - „consolidarea progreselor deja făcute, continuarea anchetelor într-un mod profesionist și non-partizan a anchetelor asupra acuzațiilor de corupție la nivel înalt”.

Așa cum știți, MCV este un proces al cărui scop este monitorizarea progreselor făcute de România într-un anumit set de obiective, agreate de ambele părți”, arată Christian Wigand, purtător de cuvânt în cadrul Comisiei Europene.

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis luni o scrisoare ministrului Justiţiei prin care îi solicită să îi comunice dacă, în perioada 2012-2018, Comisia Europeană a cerut informaţii cu privire la situaţia juridică în cazuri de presupusă corupţie la nivel înalt.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că a primit scrisoarea premierului  și că va transmite „cu siguranţă” un răspuns în cursul acestei zile, după o „verificare riguroasă”.

Este o listă într-un document MCV, din câte am înțeles, de persoane care erau în diferite faze ale unor proceduri judiciare, dosare sau procese pe rol. Dna prim-ministru ne-a informat că Guvernul sau/și ministrul justiției vor transmite o scrisoare de solicitare de clarificări la Comisia Europeană în legătură cu acest document, în care să încerce să afle și să aflăm cu toții ce a stat la baza întocmirii acestei liste, care sunt informațiile pe care s-au bazat și de ce s-a făcut această solicitare, pentru că deja din ce în ce mai mulți - dintre cei care și-au exprimat deja un punct de vedere - consideră și se poate considera că aceea a fost o imixtiune brutală în actul de justiție din România și se poate spune chiar că, de fapt, era o inducere a unei direcții ca acele persoane să fie neapărat condamnate. Nouă ni se pare ceva fără precedent, ceva foarte grav și din acest motiv susținem demersul pe care l-a anunțat doamna prim-ministru”, a spus și președintele PSD, Liviu Dragnea.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri