Ce spune Dacian Cioloș despre pensionarii speciali din Guvern: Nu e ipocrizie. Modificăm legea

Data publicării:
irina alexe vorbește la microfon
În 2019 Irina Alexe a ajuns în conducerea PLUS. Foto: Agerpres

Dacian Cioloș spune că nu a fost vorba de ipocrizie atunci când USR PLUS a propus ca secretar de stat în MAI o persoană care a ieșit la pensie la 42 de ani și care acum va încasa și salariu de la stat, deși coaliția de guvernare se pronunță împotriva acestui cumul. Liderul USR PLUS a explicat că a fost nevoie de o persoană competentă și dat asigurări că situația se va schimba, de îndată ce legea va fi modificată, posibil „într-o lună sau două”.

Sunt câteva cazuri de secretari de stat care au fost numiți recent în funcții, în condițiile în care ei se numărau deja printre tinerii pensionari speciali ai României. Un astfel de exemplu este Irina Alexe, propusă de USR PLUS pentru funcţia de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, funcție pe care a mai ocupat-o și în 2016, în guvernarea Cioloș. Aceasta a intrat în atenția presei în urmă cu câțiva ani după ce s-a aflat că în 2016 s-a pensionat la doar 42 de ani, pensia ei fiind de 13.000 de lei în acea perioadă. Acum va încasa și salariu de la stat, deși coaliția de guvernare s-a pronunțat împotriva acestui lucru.

Dacian Cioloș, liderul USR PLUS, a fost întrebat despre această situație, duminică seara, la Digi24. „Păi tocmai, noi o să decidem această interzicere, pentru că nu aplicăm o măsură unei persoane sau alteia, ci schimbăm o regulă. Și la regula respectivă, după ce o schimbăm, se vor alinia toți cei care, acum, respectă legea”, a răspuns europarlamentarul. „Nu e ipocrizie, e bun-simț și e hotărâre și decizie politică”, a adăugat liderul USR PLUS. „Atunci când vezi că e o problemă, nu iei o măsură punctuală, ci iei o măsură generală prin care să corectezi problema respectivă”, a spus Dacian Cioloș.

„Nu pot să judec competența persoanelor respective pentru că au respectat legea - au și pensie, au și salariu, pentru că așa a introdus PSD și ALDE și mai știu eu cine a mai fost la guvernare. Noi modificăm legea, pentru ca să nu mai beneficieze nu o persoană sau două, ci nimeni”, a promis Dacian Cioloș menționând ca termen pentru această modificare legislativă o lună sau două. „Respectăm legea, în statul român trebuie să ne obișnuim să respectăm legea și atunci când o lege e proastă, s-o schimbăm”, a repetat el.

Întrebat dacă nu puteau fi găsiți alți oameni, care să nu fie pensionari, Dacian Cioloș a replicat: „De ce să-i iau un drept persoanei respective, care nu a fost nici coruptă, care nici nu minte, care e competentă și care respectă legea? Noi modificăm, schimbăm, o greșeală care a fost făcută, nu atacăm o persoană. Prea mult, în România, atunci când e o problemă de sistem se atacă persoana respectivă și nu se atacă problema din sistem. Noi atacăm problema din sistem, pentru că noi am spus că venim la guvernare să schimbăm sistemul acesta care nu funcționează, nu să facem vânătoare de vrăjitori și să ne luăm de o persoană sau alta. Avem și oameni noi, avem și oameni cu experiență, pentru că e nevoie”, a spus Dacian Cioloș.

El a dat și un exemplu de „oameni noi” promovați - prefectul de București, Alin Stoica. „E un om nou, ni s-a reproșat la un moment dat că de ce nu păstrăm pe cineva care era deja acolo. Ei, acum, la Ministerul de Interne, avem pe cineva care are experiență acolo, care cunoaște, a lucrat exact pe domeniul acela pe care trebuie să aibă o responsabilitate. Pe acel post, degeaba puneam un om nou ca să coordoneze prefecții, dacă nu s-a ocupat până acum niciodată. Într-o perioadă ca cea pe care o trăim acum, ai nevoie acolo de cineva care să cunoască sistemul și să aibă și susținere politică. Am pus oameni competenți acolo unde era nevoie de oameni competenți”, a explicat fostul premier Dacian Cioloș. „Am venit cu oameni noi, cu sânge proaspăt, acolo unde e nevoie să fie schimbate lucruri, dar în unele puncte, în unele locuri, e important să coordonezi rotițele care trebuie să se învârtă bine, pentru că altfel se gripează tot sistemul”, a completat Dacian Cioloș.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri