Cum comentează Dan Barna ipoteza ca președintele Iohannis să-i ia locul lui Donald Tusk la șefia Consiliului European

Data actualizării: Data publicării:
dan barna cu burtiera cu nume

Președintele Klaus Iohannis este dat de Financial Times drept unul dintre favoriții pentru șefia Consiliului European, funcție pe care în prezent o ocupă polonezul Donald Tusk. Această ipoteză, vehiculată și anul trecut, revine astfel în actualitate, iar dacă se va adeveri, ar putea schimba radical datele scenei politice din România. Liderul USR, Dan Barna, a declarat în mai multe rânduri că el crede că turul al doilea al alegerilor prezidențiale se va disputa între candidatul USR-PLUS și președintele Klaus Iohannis, ceea ce ar da românilor posibilitatea să facă o alegere „adevărată și consistentă”. Invitat la Digi24, Dan Barna a fost întrebat, vineri seară, dacă ar fi bine ca președintele Klaus Iohannis să facă acest pas și să accepte această funcție, de înaltă distincție pe plan european.

„Acest gen de decizie e foarte personală. În viață ți se ivesc oportunități și ocazii. Noi discutăm în Alianță tocmai un astfel de scenariu. Președintele, dacă informația e reală, (...), președintele va fi pus într-o situație, zic eu, dificilă, unde chiar e genul de decizie pe care o iei din ficat. Adică simți că poți să îți ajuți țara, pentru că în scenariul acesta suntem, dintr-o poziție de prestigiu remarcabil. Funcția de președinte al Consiliului European nu e puțin lucru deloc. Trebuie să înțeleagă toată lumea acest lucru”, a comentat Dan Barna, vineri seară, la Digi 24. „În egală măsură el este într-o poziție bună în calitatea lui de candidat PNL. Președintele Iohannis reprezintă PNL în alegerile prezidențiale. Este o decizie pe care, sunt convins, dacă informația este reală, și și-o va asuma într-un fel, mi-e greu să mă pun în locul dânsului într-o astfel de decizie, pentru că mi se pare o decizie strict personală”, a completat Barna.

La observația că plecarea lui Klaus Iohannis la șefia Consiliului European ar da culoar liber pentru USR-PLUS, Dan Barna a spus că „totdeauna există un cost și un efect al unei decizii, deci ne vom adapta la oricare dintre ele, în cazul în care vom ajunge la acel scenariu”, a punctat liderul USR.

El a repetat la Digi24, în emisiunea „24/7”, că în cazul în care candidatul USR-PLUS - fie că va fi el, fie că va fi Dacian Cioloș - nu ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, dar Klaus Iohannis se va califica în bătălia finală a alegerilor prezidențiale, alianța USR - PLUS îl va susține fără rezerve pe președintele în exercițiu pentru șefia statului, indiferent cine îi va fi contracandidatul.

Întrebat despre o eventuală candidatură la Președinție a lui Călin Popescu-Tăriceanu, Dan Barna a spus: „Domnul Tăriceanu este unul dintre exponenții expliciți a ceea ce nu mai trebuie să însemne politica în România, deci mi se pare că nu putem vorbi de șanse, dar e dreptul domniei sale să candideze”.

În ceea ce privește candidatul PSD, liderul USR spune că nu vede pe nimeni în momentul de față. „Dar aștept cu interes, aproape cu interesul spectatorului la teatru, să văd care va fi candidatul PSD”, a adăugat Dan Barna.

Potrivit unor surse de la vârful PSD, social-democrații ar lua în calcul susținerea actorului Mircea Diaconu ca independent la alegerile prezidențiale.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri