Ce spune premierul Grindeanu despre împrumuturile făcute

Data actualizării: Data publicării:

În ședința de guvern, premierul Sorin Grindeanu s-a referit la subiectul împrumuturilor contractate de Guvern de la preluarea mandatului la începutul lunii ianuarie. Reacția prim-ministrului vine după ce digi24.ro a arătat, în editorialul „În trei luni și jumătate, Guvernul a împrumutat aproape 40% din cât a luat România de la FMI în 2009”, că Executivul PSD-ALDE a împrumutat, de la preluarea mandatului la începutul lunii ianuarie, echivalentul a 4,697 miliarde euro.

Sorin Grindeanu

„Am văzut de câteva zile că există un subiect pe agenda publică, cel legat de situația împrumuturilor pe care le-a făcut Guvernul României în primele trei luni. Am aici niște date și vreau să fiu foarte clar. În primele trei luni ale anului, noi am împrumutat cam un sfert din ceea ce a împrumutat Guvernul Cioloș. Este o practică în UE, ba mai mult, împrumuturile contractate acum de Guvern s-au făcut pe un termen lung, la costuri reduse și în condiții extrem de bune. De altfel, la cel mai bun randament istoric pentru România, nu-i așa domnule ministru?, iar sumele pe care le-am obținut, mare parte dintre ele, vor fi folosite la dezvoltare”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, la începutul ședinței de Guvern de astăzi.

Premierul și-a continuat discursul anunțând „o zi proastă pentru toți acei apostoli ai austerității”. „Am primit cele mai recente date de la Ministerul Finanțelor și nu numai și pot să vă anunț că în primele trei luni ale anului avem excedent bugetar. Concret, ultimele estimări ale execuției bugetare aferente primului trimestru arată că vom înregistra un excedent de peste 1,64 miliarde de lei, adică 0,2% din PIB”, a mai spus Grindeanu, adăugând că în primele luni ale anului „s-au creat 62.000 de noi locuri de muncă”, astfel că rata șomajului ar fi ajuns la „un minim istoric”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri