Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău îi transmite primarului Constantin Toma că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi fiecare cauză este tratată la fel, după ce edilul i-a reproşat prim-procurorului Corina Stroe Tudorache că a dat curs unei sesizări penale neasumate, trimisă anonim prin poştă, iar acest demers ar fi putut bloca investiţiile pe fonduri europene din oraş, relatează Agerpres. 

În 23 martie, cu ocazia festivităţilor dedicate Zilei Poliţiei, edilul din Buzău i-a reproşat prim-procurorului că a demarat cercetări în urma unei sesizări anonime, el punctând atunci că „nu a venit la Primărie ca să ia şpagă”.  

Ca răspuns, Parchetul Judeţean a transmis un comunicat de presă prin care arată că activităţile desfăşurate de procurori sunt în concordanţă cu legea şi nu ţin cont de calitatea persoanei supuse unei anchete. 

Având în vedere discursul primarului Municipiului Buzău ţinut în cadrul şedinţei festive din data de 23 martie, ocazionate de Ziua Poliţiei Române, în care s-au adus acuzaţii activităţii desfăşurate de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău şi de organele de poliţie care instrumentează cauze penale, Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău precizează că cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. Nimeni nu este mai presus de lege. Indiferent de rolul pe care îl avem în societate, fiecare dintre noi se supune rigorilor legii şi răspunde pentru faptele sale. Procurorii îşi exercită atribuţiile numai în temeiul legii. Misiunea specifică de esenţă a Ministerului Public este asigurarea respectării legii. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău îşi exercită atribuţiile cu obiectivitate, indiferent de calitatea persoanei cercetate sau de apartenenţa sa social politică. Ca magistraţi, tratăm în mod egal fiecare cauză şi luăm decizii conform prevederilor legale”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

Tensiunile dintre primarul Constantin Toma şi prim-procurorul Tudorache au avut loc la prezidiul Sălii Mari a Consiliului Judeţean Buzău, cu ocazia festivităţilor dedicate Zilei Poliţiei. 

În momentul în care primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a fost invitat de către şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău să ia cuvântul pentru a transmite un mesaj cu prilejul Zilei Poliţiei Române, edilul le-a cerut tuturor celor prezenţi la festivitate, poliţişti şi autorităţi locale, să dea dovadă de atenţie. 

Ca de obicei trebuie să spun ceva deosebit, încerc şi eu ca şi dumneavoastră să-mi fac treaba spre binele cetăţenilor municipiului Buzău şi pentru viitorul acestui oraş, dar am rugămintea, şi o spun cu o mare amărăciune, ca atunci când vin acele plângeri penale împotriva mea să aveţi mult mai multă atenţie. Nu pot să fiu fericit, doamna prim-procuror Tudorache este aici, când primesc la Primăria Buzău pe numele meu şi acasă suspiciune de fraudă şi suspendarea tuturor plăţilor pe finanţările europene pe care le avem la Buzău. Suspiciune de fraudă, prima idee (…) te gândeşti la furăciune. Nu am venit la Primăria Buzău să iau şpăgi”, a transmis primarul. 

Declaraţia a fost făcută în contextul în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au desfăşurat cercetări privind proiectul „Reabilitare a infrastructurii rutiere, inclusiv piste pentru biciclişti, pe coridoarele deservite de transportul public în municipiul Buzău”, în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, dosar care a fost clasat. 

Edilul i-a reproşat prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău că, dând curs unei sesizări neasumate de o persoană, demararea unei anchete ar fi culminat cu întreruperea investiţiilor. 

Discursul edilului a fost întrerupt de către inspectorul şef al IPJ Buzău, comisar şef Laurenţiu Pantazi: „Domnule primar, cu scuzele de rigoare, nu vreau să vă întrerup şi receptez cu maximă atenţie ceea ce spuneţi întotdeauna, haideţi să respectăm specificul zilei de astăzi”. Prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău a replicat, la acel moment, că a dat curs sesizării penale respectând prevederile legale.