Cele mai dure și mai clare critici lansate de UE. Politicienii români găsesc scuze: „E campanie electorală”

Data actualizării: Data publicării:
170614_CONFERINTA_DRAGNEA_TARICEANU_00_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Guvernul Dăncilă primeşte cele mai dure şi clar exprimate critici lansate vreodată de Uniunea Europeană. Preşedintele Comisiei pentru drepturi şi libertăţi a spus aseară la Parlamentul European că progresele în privinţa statului de drept nu doar că lipsesc, dar el vede chiar paşi înapoi. S-a declarat şocat de cum au fost trataţi protestatarii paşnici anti-PSD de forţele de ordine şi a ameninţat Cabinetul Dăncilă cu instanţa dacă nu respectă reguli europene. Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu nu au părut deloc impresionaţi de avertismente.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a împărtăşit îngrijorarea românilor care se tem că schimbările făcute de PSD-ALDE în legile justiţiei ar putea slăbi lupta împotriva corupţiei.

Nu vedem progrese, vedem paşi înapoi, ceea ce este foarte îngrijorător”, a spus Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene le-a cerut politicienilor de la noi să revină la normalitate şi să a avertizat: orice nerespectare a regulilor europene va fi penalizată cu severitate.

Comisia nu va ezita să declanşeze consecinţele şi, acolo unde e cazul, să trimită guvernul român în faţa Curţii Europene de Justiţie”, a spus el.

Timmermans a vorbit şi despre modul în care a fost debarcată Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, în ciuda faptului că activitatea procurorilor ant-corupţie a ajutat România să obţină aprecieri din toată lumea în ultimii ani. Nu în cele din urmă, Frans Timmermans s-a arătat îngrozit de violenţa cu care a fost reprimat mitingul anti-PSD din august.

Am fost cu toţii şocaţi de imaginile cu modul în care au fost trataţi de serviciile de securitate şi poliţie protestatarii paşnici la Bucureşti, oameni pe care cu greu i-ai putea numi huligani”, a spus el.

Preşedintele Senatului nu a părut însă impresionat de criticile punctuale venite de la Comisia Europeană. A râs şi a găsit explicaţii pentru tonul aspru.

Am încheiat ședința, am dezbătut pe larg intervenția d-nului Timmermans... știam că asta vă interesează. Aceste luări de poziție sunt justificate de campania electorală pentru Parlamentul European, unde există jocuri pe mai multe nivele. Jocurile personale, jocurile grpurilor parlamentare, cursa pentru preluarea președinției UE”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele PSD a continuat ideea partenerului din alianţa politică.

Sunt destul de dezamăgit de această atitudine. (...) O condamnare deja înainte de a studia probele, ca să spun aşa, că am experienţa asta nefericită. Pe de altă parte, eu nu cred că intră în atribuţiile instituţiilor europene să arbitreze disputele politice interne”, a spus Liviu Dragnea la Antena3.

Comisia Europeană va publica luna viitoare un nou raport ce evaluează independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Iar tot ce s-a întâmplat în ultimul an la noi va influenţa concluziile, a avertizat Frans Timmermans.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri