Chiul generalizat: În medie, senatorii şi deputaţii României au muncit zece zile pe lună în prima sesiune parlamentară a anului

Data publicării:
parlamentChiul

Cu toate că programul de lucru al aleşilor este de cinci zile pe săptămână, în prima sesiune parlamentară a anului, senatorii şi deputaţii României au muncit, în medie, zece zile pe lună. De obicei, ei petrec două zile la Senat sau Cameră; însă chiar înainte de mijlocul săptămânii, sălile comisiilor de specialitate sunt goale.

Nici la activitatea în teritoriu nu fac exces de zel, pentru că la birourile lor parlamentare sunt prezenţi o dată la câteva săptămâni. Ei nu au ratat însă minivacanţele de 1 Mai, de Paştele catolic, de Paştele ortodox şi de Rusalii.

În prima sesiune parlamentară, reporterii Digi24 au mers în fiecare miercuri şi joi, zile dedicate dezbaterilor în comisii, şi au bătut la uşi închise. Doar angajaţii erau prezenţi la datorie, dispuşi mereu să găsească scuze pentru parlamentarii absenţi.

Nici birourile parlamentare, unde ar avea program vinerea şi sâmbăta şi ar trebui să discute cu cei care i-au ales, nu sunt de găsit. Unii chiar s-au supărat că reporterii au îndrăznit să verifice dacă respectă programul.

Lipsa de interes a aleşilor reiese şi din cifre. Deputaţii au adoptat 255 de legi, dintre care peste 170 sunt ordonanţe ale Guvernului, adică circa 65%. La Senat, din cele 411 propuneri depuse, au fost dezbătute în şase luni doar 205. Dintre acestea, 180 sunt ordonanţe. Doar 24 sunt iniţiative ale parlamentarilor, adică 11,7%. Cu alte cuvinte, Guvernul legiferează pentru Parlament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri