Cine a decis renunțarea la certificatul Covid? Rareș Bogdan: Domnul Rafila a jucat cu ochii la sondaje și nu la sănătatea românilor

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila cu masca merge prin parlament
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos / George Călin

Primvicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat, miercuri, la Interviurile LIVE Digi24.ro, că Guvernul a renunțat la impunerea certificatului Covid din cauza presiunilor masive făcute de mișcarea antivaccinistă, de unii lideri ai BOR și din cauza intereselor electorale ale PSD. 

Rareș Bogdan: Președintele Macron, în lunile aprilie-mai, pentru cei fricoși spun asta, pentru cei cu teamă, avea în cotele de încredere, căzuse sub 20%, devenise periculos pentru statul francez dar și pentru viitoarea lui candidatură, și atunci a luat niște măsuri extrem de dure, restrictive pe certificat verde introdus pe terasele bistroului, pe plajele de la Mediterană, ei, această acțiune care a părut cumva izolată a Franței, l-a dus la câștigarea publicului plus 60, a publicului matur și în vârstă și l-au crescut în sondaje între 6 și 8 procente, pentru că a făcut ceea ce își dorea francezul, a venit cu hotărâre, cu fermitate și a spus oameni buni, nu vă bateți joc, nu-mi riscați viața celui care alege să poarte mască, care alege să se vaccineze  și să respectele regulie acestea uneori extrem de greu de resoectat dar care s-au dovedit singurele care ne permit să rămânem totuși sănătoși

Alexandru Rotaru: Domnule Bogdan, ați spus că adresați acest mesaj către cei fricoși. Vă referiți inclusiv la colegi de-ai dumneavoastră, colegi de Coaliție? 

Rareș Bogdan: Bineînțeles. 

Alexandru Rotaru: Aveți colegi fricoși în în PNL?

Rareș Bogdan: Bineînțeles, am colegi fricoși și în PNL, și în PSD, au fost colegi fricoși și în USR...

Alexandru Rotaru: Din ce punct de vedere? 

Rareș Bogdan: Fricoși prin lipsă de acțiune și de hotărâre și de decizie. Știți, uneori, faptul că nu se ia nicio decizie e mult mai grav decât dacă se ia o decizie proastă. România a suferit în ultimii 30 de ani masiv din cauza tergiversării unor decizii și nu din cauza luării unor decizii, și eu încerc să le atrag atenția colegilor mei, tuturor colegilor mei și în general celor din clasa politică, că trebuie să înțeleagă că trebuie să asculte glasul oamenilor, pentru a vedea starea de spirit a populației și pentru a înțelege că în momentul acesta o scânteie poate crea o stare pe care nu ne-o dorim cu nimeni sau o situație pe care nu ne-o dorim cu nimeni la nivelul României. 

(...)

Alexandru Rotaru: Vorbeați de fricoși, întrebarea este legată de paralelismul pe care l-ați făcut cu Emmanuel Macron care a luat acele măsuri în timpul verii, pentru trenuri, avioane, restaurante, orice însemna spațiu public 

Rareș Bogdan: Și la plaje, domnule Rotaru

Alexandru Rotaru: Pornind de la acest paralelism pe care l-ați făcut, în România cine au fost fricoșii, domnule Rareș Bogdan,  în legătură cu certificatul verde, în Coaliție, în partid?

Rareș Bogdan: A fost o lipsă de hotărâre, iar din păcate mișcarea antivaccinistă, care a avut undeva între 14 și 17 procente undeva la începutul anului trecut, a ajuns să contamineze și mai mult și pe fondul promovării unor antivacciniști puternici, și pe fondul implicării, din păcate, a unor ierarhi, a unor fețe bisericești în această acțiune, a reușit să cuprindă o masă mult mai mare de cetățeni români, și în momentul acesta practic procentele sunt 52 la 48 sau 54 la 46, deci e foarte complicat în momentul acesta ca cineva să vină să-și asume o asyfel de acțiune, pentru că timp de șase luni de zile nu a existat hotărâre, și cei care trebuia să-și asume lucruri au tergiversat, după care au reușit să fie dominați de către mișcările astea. 

Alexandru Rotaru: Dincolo de a lansa cumva așa în spațiu, cei care au avut responsabilitate, noi avem nevoie de câteva exemple concrete, din partidul dumneavoastră, din partidul partener de Coaliție

Rareș Bogdan: Nu pot da exemple concrete pentru că am vorbit mai mult decât e cazul. Eu le-am spus și atunci, le-am spus și acum, acum e târziu, în momentul acesta e târziu, nu fac altceva decât să enerveze, să scoată lumea în stradă, să creeze dezordine și frică, pentru că la momentul la care trebuia să acționeze nu au acționat. 

Alexandru Rotaru: Florin Cîțu spunea aseară, în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu, că ministrul Sănătății, adică Alexandru Rafila, adică PSD, a venit și a insitat asupra renunțării la certificatul verde, așa este?

Rareș Bogdan: Eu vă las pe dumneavoastră să trageți niște concluzii: electoratul PNL în luna noiembrie era în proporție de 84% în favoarea certificatului verde, nu și la locurile de muncă, erau niște nuanțe, dar era de acord. În cadrul electoratului PSD, ca să înțelegeți poziția PSD, era de 50-52% pentru, restul erau împotrivă, iar domnul Rafila a jucat cu ochii la sondaje și nu cu ochii la sănătatea românilor. 

 

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri