Cine câștigă de pe urma redefinirii abuzului în serviciu. De la dosarul Belina la cazul Colectiv

Data publicării:
Dragnea_Sevil_Shhaideh_ agerpres_7789784
Sevil Shhaideh (st.) si Liviu Dragnea (dr.) participa la conferinta de bilant a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Abuzul în serviciu a fost parțial dezincriminat, cu dedicație pentru liderul PSD Liviu Dragnea - asta au acuzat parlamentarii opoziției în timpul dezbaterilor din comisia specială condusă de Florin Iordache. Este vorba despre cazul angajării fictive a secretarelor PSD Teleorman la Protecția Copilului din județ, beneficiare ale unor salarii nemeritate, conform acuzațiilor din dosar. Niciuna dintre ele nu este rudă cu vreunul dintre inculpații condamnați în primă instanță. Iar procurorii spun că sunt sute de cazuri care vor avea aceeași soartă. Unul dintre ele este dosarul Colectiv.

Cel mai recent dosar de abuz în serviciu cu nume de anvergură implicate este cel legat de Insula Belina. Fostul vicepremier Sevil Shhaideh este acuzată că, în 2013, pe când era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, a susținut trecerea Insulei Belina din proprietatea Apelor Române la Consiliul Județean Teleorman.

Reporter: A fost ceva ilegal când ați semnat?

Sevil Shhaideh: Sub nicio formă. Avizele toate sunt pozitive și conforme cu legea.

Noua definiție a abuzului, care prevede clar că beneficiul obținut de pe urma încălcării legii trebuie să rămână în familie, ar putea închide dosarul, abia trimis în judecată. În acest caz, Consiliul Județean este considerat beneficiar al prejudiciului provocat statului, estimat la peste 3 milioane de lei.

O situație similară este și în dosarul închirierii Bazei Cutezătorii, în care fostul secretar de stat Mihnea Costoiu este judecat tot pentru abuz în serviciu.

Mihnea Costoiu: Ce pot să spun e că o să îmi probez nevinovăția, o să vin de fiecare dată.

Reporter: Contractul cu Dinu Pescariu era legal?

Mihnea Costoiu: Nu pot să fac nicio declarație.

Nici în acest proces, acuzațiile nu se pliază pe noua definiție. Beneficiar al pretinsului prejudiciu, calculat la peste 10 milioane de euro, ar fi omul de afaceri Dinu Pescariu, deci nu o rudă a fostului secretar de stat.

Opoziția parlamentară a acuzat că principalii beneficiari ai noii definiții a abuzului în serviciu vor fi edilii locali.

Stelian Ion, deputat USR: Primarii vor putea să acorde pe viitor licitații cu dedicație către verii lor, către prietenii lor, pentru că nu va mai fi infracțiune. Dacă folosul va fi în persoana unei rude sau a unui apropiat, nu va mai fi infracțiune.

Fostul primar Radu Mazăre este un exemplu. El a fost condamnat în primă instanță pentru retrocedarea ilegală a hectare întregi de plaje, însă nu către rude.

În cazul Colectiv, fostul primar al Sectorului 4 și doi foști pompieri sunt judecați pentru abuz în serviciu. Ar fi permis, ilegal, funcționarea clubului ars acum aproape trei ani. Beneficiarii acțiunilor ilegale sunt considerați patronii clubului, deci nu rude ale funcționarilor.

Însă lista cazurilor care ar putea fi închise ar fi mult mai lungă. La începutul anului, conducerea DNA anunța că aproape jumătate din dosarele în lucru vizează fapte de abuz în serviciu. Iar anul trecut, aproape 300 de cazuri, care însumau prejudicii de 148 de milioane de euro, au fost închise, deoarece acuzațiile erau legate de încălcarea legislației secundare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri