Cine este Soos Zoltan, noul primar de la Târgu Mureș. E considerat un „Nicușor Dan” al maghiarilor

Data actualizării: Data publicării:
soos zoltan rade vorbind cu alte persoane
Soos Zoltan, candidat independent sprijinit de UDMR, a fost ales primar al orașului Târgu Mureș la alegerile locale din 27 septembrie 2020 Foto: sooszoltan.ro

Târgu Mureș are, după 20 de ani, un primar nou. Soos Zoltan a candidat independent, susținut de UDMR, și a reușit să-i surclaseze pe contracandidații săi de la Pro România și PNL.

Alegerea sa nu este o surpriză, spune politologul Cristian Pîrvulescu. A existat un candidat maghiar susținut de toate formațiunile politice maghiare într-un oraș în care maghiarii reprezintă aproape 30 la sută din populație, în timp ce formațiunile române au avut mai mulți candidați.

„Era de așteptat acest lucru, pentru că sistemul electoral favorizează pe primul clasat. Pentru prima dată după 20 de ani, Târgu Mureșul a revenit unui primar maghiar, pentru că a existat o strategie comună, de tipul celei pe care am avut-o la București, în care partidele, de data acesta etice, s-au solidarizat, nu s-au canibalizat și în felul acesta au reușit această performanță, încheind paranteza de 20 de ani a lui Dorin Florea, care nu a mai candidat, pentru că nu mai avea nicio șansă să câștige. A încercat să se strecoare printre partide și în final a candidat pentru președinția Consiliului Județean, dar nici aici nu a reușit să învingă”, a arătat Cristian Pîrvulescu la Digi24.

Soos Zoltan: Târgu Mureș să fie o concurență pentru Cluj și Sibiu!

Târgu Mureș nu este Timișoara, alegerea lui Soos Zoltan nu este o surpriză, dar este un semnal important, mai spune profesorul Pîrvulescu.

În plus, „Soos Zoltan are toate calitățile unui ONG-ist, deci seamănă cu profilul lui Nicușor Dan, doar că vine din partea cealaltă, maghiară. Există o societate civilă maghiară la fel de importantă ca cea română”, a punctat Cristian Pâevulescu, în opinia căruia UDMR-ul a dovedit inteligență acceptând o asemenea strategie și a obținut un succes la Târgu Mureș care îi permite să privească cu oarecare relaxare alegerile următoare, alegerile parlamentare.

Soos Zoltan este specialist în arheologie, are 44 de ani și șase copii.

S-a născut și a crescut la Târgu-Mureș. A studiat arte plastice, apoi anii de studenție i-a trăit în Cluj-Napoca, unde a studiat Istoria la Universitatea Babeș-Bolyai, specializându-se în arheologie. A urmat masteratul și școala doctorală în cadrul Universității Central Europene CEU și după cinci ani de studii și muncă în străinătate, s-a întors acasă. 

Lucrează de 20 de ani la Muzeul Județean Mureș, iar de 14 ani este directorul acestei instituții.

A fost consilier în Consiliul Local al orașului.

Mărturisește că patriotismul local i-a fost inoculat de bunicul său, care a fost directorul fabricii de zahăr și chiar viceprimar al orașului Târgu Mureș. Acum, nepotul îi calcă pe urme și devine primar.

familia lui soos zoltan - blog
Familia lui Soos Zoltan, noul edil de la Târgu Mureș Foto: sooszoltan.ro

Cum își explică Soos Zoltan succesul electoral

„Consider că este o schimbare de atitudine, cel puțin a târgumureșenilor”, și-a comentat rezultatul electoral, luni seara, la Digi24, primarul ales al Târgu Mureșului, Soos Zoltan. „Până în 2020, de multe ori s-a votat etnic, pentru că nu s-a adresat campania electorală târgumureșenilor în general, campaniile erau adresate mai degrabă pentru anumite grupuri. Noi am făcut o campanie pentru târgumureșeni în general, adresându-ne tuturor care voiau o schimbare”, a explicat el.

„Târgu Mureș este unul dintre cele mai corupte orașe din România, cu foarte multe probleme, și se vede clar cum Târgu Mureș a rămas în urmă față de celelalte orașe din regiune: Cluj, Sibiu, Brașov, chiar Alba Iulia, Bistrița l-au devansat, deși Târgu Mureșul era acum 20 de ani era al treilea oraș din Transilvania ca importanță economică. Acum a ajuns să fie depășit de multe alte orașe și evident că nemulțumirea era imensă în rândul populației. Foarte mulți tineri au emigrat, au părăsit acest oraș, iar mesajul nostru a fost foarte simplu: un oraș transparent, fără corupție, cu posibilități și locuri de muncă pentru tineri și să transformăm Târgu Mureș dintr-un oraș perdant într-un oraș câștigător, care să poată să-și reia locul binemeritat în topul orașelor din Ardeal”, a spus la Digi24 primarul ales.

Ce și-a propus să facă Soos Zoltan în Târgu Mureș

Soos Zoltan a schițat la Digi24 câteva din planurile imediate pe care le are pentru Târgu Mureș.

O prioritate este digitalizarea orașului - adică o administrație online, soluții „smart city” în domeniul transportului local și în ceea ce privește administrația locală.

În ceea ce privește dezvoltarea urbană - accentul va cădea pe transportul local, care trebuie modernizat. Este un transport local foarte, foarte rămas în urmă, care oferă condiții asemănătoare începutului anilor '90. Tot la acest capitol intră reglementarea parcărilor din oraș, care suferă de pe urma lipsei de investiții în infrastructură. Nu în ultimul rând, viitorul primar se gândește la o pistă de biciclete, o solicitare des întâlnită din partea localnicilor.

Un alt proiect important este realizarea Centurii Târgu Mureș, în condițiile în care 70 la sută din poluarea orașului este cauzată de trafic.

„Suntem conștienți că o centură ocolitoare nu se poate realiza în patru ani, ne-am propus ca cel puțin pe zece ani să conducem dezvoltările din oraș. Și avem aici un parteneriat Consiliul Județean Mureș - zona metropolitană. Prietenul meu Peter Ferenc a câștigat președinția Consiliul Județean, deci avem un bun augur pentru a avea rezultate palpabile pe termen scurt atât pentru târgumureșeni, cât și pentru cei din zona metropolitană”, a spus Soos Zoltan. „Primarul Târgu Mureșului care 20 de ani a creat un întreg regim n-a reușit să colaboreze cu niciunul dintre președinții Consiliului Județean, chiar a avut relații destul de tensionate, și nici cu comunele limitrofe n-a avut o colaborare strânsă în vederea rezolvării problemei Centurii”, a explicat Soos Zoltan.

El a arătat că proiectul Centurii ocolitoare a pornit într-adevăr acum 12 ani prin construcția Centurii de Sud a Târgu Mureșului, prin CNADNR, dar acest proiect a eșuat, momentan este oprită construcția și se așteaptă o nouă licitație.

„Noi prin zona metropolitană o să pornim foarte curând proiectarea Centurii de Nord, având în vedere că Autostrada Transilvania, în curând, anul viitor, ajunge în Târgu Mureș și o să ne trezim cu un trafic și mai intens, care o să sosească deja din autostradă, deci Târgu Mureș o să aibă probleme de rezolvat destul de importante”, a încheiat Soos Zoltan, primarul ales al orașului Târgu Mureș.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri