Cine sunt cei 22 de deputați care s-au opus redefinirii familiei

Data actualizării: Data publicării:
parlament plen crop inquam photos
Foto: Inquam Photos

Deputaţii au votat marţi proiectul de revizuire a Constituţiei privind redefinirea familiei. Potrivit acestuia, familia este definită drept căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”. Doar 22 de deputați s-au opus. Simbolic sau nu, votul din Parlament a fost dat chiar de Ziua Europei şi împlinirea a 140 de ani de la proclamarea Independenţei României.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi „împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Cine sunt cei 22 de deputați care s-au opus redefinirii familiei (puteți consulta aici cum a votat fiecare parlamentar):

Cei mai mulți dintre cei 22 de parlamentari sunt de la USR, 15 deputați, urmați de câte doi deputați din PNL, UDMR și ALDE și doar un singur ales din partea PSD.

În ceea ce-i privește pe președinții partidelor care sunt și deputați, Liviu Dragnea și Kelemen Hunor au fost absenți, Raluca Turcan s-a abținut, iar Nicușor Dan a fost prezent dar nu a votat.

Petre Florin Manola, deputat PSD, și-a explicat votul: „Am votat, astăzi, de Ziua Europei, împotriva referendumului pentru modificarea Constituției. Motivul meu este acesta: FORMULAREA PROPUSĂ - „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie” - RESTRANGE DREPTURILE OMULUI. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a explicat că "viața de familie, conform art. 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului nu se limitează numai la familii întemeiate pe căsătorie, ci include și alte relații de facto" - familii monoparentale, cupluri care trăiesc în uniuni consensuale ș.a.m.d.”

Și deputatul USR Cristian Ghinea a venit cu explicații. El susține că a votat „împotriva” legii de oragnizare a referendumului. „Mai mulți dintre voi îmi semnalați faptul că totuși apare pe lista de vot că m-am abținut. Am fost surprins să aflu asta. Ar fi cu totul împotriva modului meu de a fi și de a asuma ceea ce fac să îmi schimb opțiunea anunțată și susținută public fără a anunța acest lucru. Nu știu încă dacă e o eroare materială a sistemului de vot sau dacă chiar a fost o eroare a mea. Regret situația creată. Îmi mențin opțiunea anunțată public”, a scris deputatul pe Facebook.

Coaliţia pentru Familie a strâns 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei.

În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri