Ciolacu: Avem un angajament în ce priveşte pensiile şi cred că o să-l discutăm în coaliţie

Data publicării:
BUCURESTI - PARLAMENT - PLEN REUNIT - SEDINTA SOLEMNA - ANIVERSA
Foto: Inquam Photos / George Calin

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că pensiile nu sunt plafonate de către Comisia Europeană, adăugând că va discuta cu specialiştii inclusiv în ceea ce priveşte contribuţia la Pilonul 2 de pensii.

„Noi avem un angajament în ceea ce priveşte pensiile şi cred că o să-l discutăm în interiorul coaliţiei. (...) Nu sunt plafonate (pensiile - n.r.). În primul rând, am vorbit de la început, de când a fost constituită această coaliţie, de o optimizare a PNRR. În al doilea rând, nu plafonează Comisia Europeană niciun plafon în direcţia pensiilor.

Vom discuta şi cu specialiştii, să vedem. Este trecută acolo o contribuţie la Pilonul 2 care să rămână în continuare, nu avem nimic împotrivă, dar să nu fie prinsă în acest procent. Deci, există soluţii tehnice”, a declarat liderul PSD la sediul central al partidului.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat săptămâna trecută la Digi24 că PSD vrea să renegocieze PNRR deoarece prin plafonul de 9,4 la sută din PIB agreat de Comisia Europeană pentru cheltuielile cu plata pensiilor, vârstnicii României „sunt condamnați la sărăcie”. Acesta a spus că premierul Nicolae Ciucă este de acord cu renegocierea procentului.

Ulterior, Guvernul a venit cu precizări, spunând că va respecta toate angajamentele privind reformele şi investiţiile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), fiind exclusă demararea oricărui demers de renegociere până în 2023, când va fi prima oportunitate în acest sens.

Ministrul fondurilor europene, Dan Vîlceanu,  a afirmat că au existat „îngrijorări” ale Comisiei Europene în legătură cu declarațiile unor oficiali români care au cerut renegocierea procentului din PIB alocat pentru pensii. Este vorba de declarația ministrului Muncii, Marius Budăi, care a spus că vrea renegocierea procentului de 9,4 la sută.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri