Ciolacu: Codul Fiscal arată precum bulele papale. Sunt companii care au avut venituri excepționale. E normal să le solicităm un efort

Data actualizării: Data publicării:
marcel ciolacu face declaratii de presa
Președintele PSD Marcel Ciolacu. Foto: INQUAM Photos/ Ilona Andrei

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni dimineață la sediul de partid că vrea modificarea Codului Fiscal iar companiile care au avut „venituri excepționale” de pe urma pandemiei și a crizelor de energie și carburanți să depună „un efort”.

„Am început cu PNL, UDMR și minorități și am ajuns la aproape 5-6% din PIB în șase luni direcționați către mediul de afaceri și zona socială. Este normal? Eu, personal, Marcel Ciolacu, am provocat o discuție în interiorul coaliției dar și în spațiul public în ceea ce privește Codul Fiscal. De ce? Pentru că în acest moment este o diferență imensă între impozitarea muncii cu aproape 45% și impozitarea capitalului. Fiindcă toată pandemia și efortul din pandemie a fost pe umerii celor cu venituri mici și pensionari. Cel mai scump preț l-au plătit cei cu boli cronice și este evident că statul trebuie să intervină.

Avem un Cod Fiscal cu excepții de 64 de miliarde de lei. Nu se mai poate continua. Nu o spune doar Marcel Ciolacu, o spun toți finanțiștii, mai mult, toți auditorii externi care nu putem spune că sunt social-democrați. Trebuie făcut ceva în România. De la aceste principii am pornit aceste discuții corecte, loiale, necesare de a veni cu ceva predictibil pe primele 6 luni, după aceea peste un an de zile dar și cu niște cerințe la statul român. De exemplu, ANAF în maxim două săptămâni să declanșeze procedura de digitalizare a ANAF, astfel încât în perioadele următoare, nu mâine, să putem veni și să avem o discuție deschisă cu toți partenerii sociali și în coaliție în ceea ce privește impozitarea progresivă.

Aceasta a fost baza de la care am plecat să avem discuțiile în ceea ce privește Codul Fiscal, care, din punctul meu de vedere, arată precum eram în Evul Mediu, când Papa emitea anumite bule unor oameni în urma unor privilegii. Asta este realitatea în acest moment. Sunt excepții peste excepții, jocuri de noroc impozitate cu 1%, companii impozitate cu 1%, alte companii care dacă ai un angajat, ai 1%, dacă n-ai niciun angajat ai 3%, dacă soarele răsare din sud, nu din nord, ai 5%. Nu se poate continua într-un stat normal cu așa ceva.

Dorim să facem acest lucru? PSD este partener la aceste discuții. Nu dorim să facem aceste lucruri? Le urăm succes și să vină cu variantele cele mai bune pentru România, dar eu nu pot să nu observ că toate țările economice dezvoltate nu au excepții și au un sistem de impozitare progresivă.

Avem excepții, de exemplu, pentru zona de construcții. Am observat în creșterea economică din primul trimestru că aproximativ 52% vine din zona de construcții. Excepția era ca de la salariul minim să ajungi până la 3.000 de lei, să ai un salariu bun, ca oamenii să nu mai plece din țară, să rămână în România. Ne-am trezit că aceste excepții sunt până la 30.000 de lei, la fel în agricultură. Se impunea și în industria alimentară în acest moment  , fiindcă excepții sunt nu pentru toată perioada, sunt pentru o perioadă limitată.

Mai mult, sunt anumite companii prestigioase, legale, corecte, dar, printr-o conjunctură cum este pandemia, au avut niște venituri excepționale. Corect? Nu ar fi avut acele cifre de afaceri dacă n-ar fi fost pandemia sau n-ar fi fost această criză din energie sau din carburanți, unele bazate pe un preț speculativ din punctul meu de vedere. Așteptăm de la ministrul Energiei toate aceste explicații. Dacă statul român și românii au fost solidari, au dus tot greul în pandemie, în această perioadă ai făcut niște venituri excepționale pe baza pandemiei, pe baza crizei energetice, este normal ca pe o perioadă la fel de limitată să solicităm un efort din partea acestor companii. Nu este nici incorect, nici injust. Dimpotrivă, este un element corect în orice stat”, a declarat Marcel Ciolacu la sediul PSD.

Partidul Social Democrat a propus un nou sistem fiscal, „bazat pe echitate și solidaritate socială”. Acestea includ supraimpozitarea salariilor mari și a pensiilor speciale, deduceri fiscale pentru salariile mici și o contribuție pentru sănătate și educație din partea firmelor mari.

Cîțu: PNL poate să scadă taxele și să crească veniturile la buget. Garantez cu mandatele pe masă

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a scris, duminică, pe Instagram, că lansează „o provocare pentru Marcel Ciolacu".

„Să scazi taxele și totuși să crești veniturile la buget ca procent din PIB așa cum am făcut noi liberalii în 2020 și 2021. PNL poate. Garantez. Cu mandatele pe masă?", arată mesajul lui Cîțu.

Politica fiscală nu se face ca la „piaţă”, cu „ţopăieli fiscale”, aşa cum au făcut „Dragnea şi Ponta şi au distrus economia”, ci cu strategie şi viziune pe termen lung, a declarat preşedintele Senatului, Florin Cîţu. El a criticat propunerile venite dinspre PSD, dar și lipsa unui plan pentru reducerea inflației.

Partidul Social Democrat a transmis, vineri, într-un comunicat de presă, că în Coaliție s-a convenit aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei. PSD le cere partenerilor de guvernare să accepte și celelalte măsuri propuse de social democrați, printre care impozitarea salariilor mari din sistemul bugetar și a pensiilor speciale.

Premierul Nicolae Ciucă a dat o replică dură propunerilor PSD privind politica fiscală, spunând că astfel de măsuri luate acum ar putea aduce, „într-un an sau doi, probleme de două ori mai mari”. Șeful guvernului arată și că unele propuneri ar putea fi neconstituționale și declară că PNL nu va susține „măsuri neconstituționale, impozite peste noapte, taxe și poveri pe companii și mediul de afaceri”. PSD a anunțat vineri că în Coaliție s-a convenit aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei și le-a cerut partenerilor de guvernare să accepte și celelalte măsuri propuse, printre care impozitarea salariilor mari din sistemul bugetar și a pensiilor speciale.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri