Ciolacu: Delta Dunării e sacră pentru România, nimeni nu se poate apropia. Nu e cazul să ridicăm un satelit să urmărim Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu
Președintele PSD, Marcel Ciolacu. Foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că e convins că MAE, Ministerul Transporturilor din România și Ministerul Infrastructurii din Ucraina vor găsi o soluție tehnică, după ce partea ucraineană a anunțat că pescajul de pe canalul navigabil Bîstroe, care leagă brațul Chilia al Dunării de Marea Neagră, s-a mărit la 7 metri. El a spus că nu e cazul ca Ucraina să fie supravegheată cu „satelit, baloane sau drone” pentru a vedea ce face în acea zonă, dar că așa cum MAE din România și-a dat acceptul pentru navigarea pe brațul Chilia și pe canalul Bîstroe, la fel îl poate retrage.

„La nivelul UE s-a hotărât că singurul canal navigabil din Delta Dunării este Sulina. Printr-o excepție, MAE, îndreptățit, a dat un acord ca la un pescaj de 3,5 metri să se poată naviga în această situație excepțională în care se află Ucraina. S-a constatat și am văzut cu toții anunțurile făcute de Ministerul Infrastructurii din Ucraina că se poate naviga cu pescaj de 7 metri. Asta înseamnă că acolo s-au făcut niște lucrări și s-a mărit adâncimea, lucru nepermis și de acordurile internaționale și de mediu.

Dacă vreți să ridicăm un satelit să urmărim Ucraina ce se întâmplă pe Bîstroe, cred că nu e cazul...nici baloane, nici drone. Este un stat prieten.

În acest moment, o să se discute prin MAE și cred că prin Ministerul Transporturilor, împreună cu Ministerul Infrastructurii și al Transportului din Ucraina. Din punctul meu de vedere, trebuie să intre în legalitate cât mai repede și se poate face acest lucru și tehnic. Sunt ferm convins că după ce tehnicul de la ministerele Transporturi (din România) și Infrastructură din Ucraina vor avea această discuție, vor găsi și soluțiile tehnice.

Eu pe data de 24 o să am o întâlnire cu domnul ambasador și sunt ferm convins că o să vină cu toate lămuririle.

Am văzut anumiți oameni politici, să nu începem să împărțim oamenii în buni și răi, în susținători ai Rusiei când vrem să ne apărăm Delta Dunării. Delta Dunării e ceva sacru pentru România. Nimeni nu se poate apropia de Delta Dunării.

MAE a dat acceptul de a se naviga și pe Chilia și pe canalul Bîstroe. Cum se dă un accept, se poate și retrage”, a spus Marcel Ciolacu, președintele PSD.

După ce ambasadorul Ucrainei a mers luni la Ministerul Afacerilor Externe pentru explicații după postarea Ministerului Infrastructurii de la Kiev privind adâncirea canalului Bâstroe, MAE a precizat într-un comunicat de presă că, în cadrul întâlnirii, partea română a solicitat, în regim de urgență, acordul părții ucrainene pentru accesul navelor hidrografice române ale Administrației Fluviale a Dunării de Jos în apele ucrainene ale brațului Chilia.

În mijlocul scandalului legat de adâncirea Canalului Bâstroe, căreia România i se opune și despre care autoritățile ucrainene spun că este „doar pentru întreținere”, Ministerul Infrastructurii din Ucraina afirmă, într-o postare pe Twitter, că adâncimea de navigare pe Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri, pentru prima oară de la declararea independenței țării. Mesajul ministerului vine în contradicție cu afirmațiile de sâmbătă ale ambasadei ucrainene.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri