Ciolacu: Depunem moțiunea când vom avea voturile să treacă. Milioanele de români să iasă pe stradă să ceară demisia acestui guvern

Data actualizării: Data publicării:
marcel ciolacu conferinta de presa
Marcel Ciolacu, presedintele PSD. Foto: INQUAM Photos/Ilona Andrei

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, după ședința Consiliului Politic Național al PSD, că liderii partidului au decis să depună o moțiune de cenzură doar atunci când vor avea voturile necesare. Ciolacu a precizat că acum opoziția are 204 voturi, din cele 234 necesare pentru demiterea guvernului. Liderul PSD a făcut apel la români să iasă în stradă: „milioanele de români să iasă pe stradă și se ceară demisia acestui guvern”. Acesta a mai spus că „este posibil să facem în fiecare județ câte un miting. Se poate ajunge și la un asemenea demers”.

„Am decis în unanimitate de voturi că vom depune moțiunea de cenzură în momentul în care vom avea cele 234 de voturi necesare să treacă această moțiune. Să fiu foarte clar, în acest moment partea de opoziție apre 204 voturi. Un guvern nu poate să cadă decât printr-o moțiune în parlament sau milioanele de români să iasă pe stradă și se ceară demisia acestui guvern. Nu există altă cale”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acesta a precizat că „nu vrem să depune o moțiune doar pentru spectacol politic”. Anterior, Ciolacu anunțase că PSD ar putea depune moțiunea de cenzură înaintea Congresului PNL și că deja se poartă discuții cu AUR. 

Surse din PSD susțin că ideea moțiunii depuse înaintea congresului PNL aparține secretarului general al PSD Paul Stănescu, în timp ce, prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu susținea ca moțiunea de cenzură să fie depusă după congresele PNL și USR PLUS.

Marcel Ciolacu spune că motivele pentru demiterea Guvernului sunt creșterea prețurilor, înghețarea salariilor și a pensiilor și gestionarea campaniei de vaccinare. 

„Domnul prim-ministru Cîțu ar fi trebuit să fie plecat de cel puțin o săptămână din fruntea Guvernului. Ori prin demisie, ori să i se ceară demisia în cazul în care nu ai responsabilitatea de a-ți da demisia, de cel care l-a susținut și care și-a dorit această coaliție a pierzătorilor, președintele Klaus Iohannis. Motivele principale sunt explozia prețurilor, gestionarea dezastruoasă a campaniei de vaccinare și pe de altă parte faptul că avem un prim-ministru penal condamnat și țepar dovedit. Din punctul nostru de vedere s-a ajuns mult prea departe. Au înghețat toate veniturile românilor, am înghețat și salarii și pensii și alocații și pe de altă parte avem cea mai mare explozie de prețuri din ultimii 30 de ani, total necontrolată și fără soluții”, a declarat Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a anunțat și o serie de priorități legislative pentru noua sesiune parlamentară. Printre ele se numără și inițiativa USR PLUS „Fără penali în funcții publice”.

„O să venim la 1 septembrie cu mai multe pachete de legi, mai ales în zona economică. Amendamente la legea consumatorului vulnerabil pentru extinderea și creșterea ajutorului și reducerea TVA-ului. Scumpirea energiei și a gazelor este și în zona economică. Scumpindu-se energia, vom avea importuri mult mai mari. Deficitul comercial va fi și mai mare, iar presiunea pe euro va fi una și mai mare. Românii vor avea o problemă și cu locurile de muncă pe care și le vor pierde. Salariul minim în funcție de studii vechime și calificare astfel încât salariul să fie plătit corecte. Acordarea de stimulente financiare pentru creșterea producției aici în România. Un program strategic pentru produsele agricole. Prioritate zero, proiectul de lege „Fără penali în funcții publice”, astfel încât după promulgarea legii, domnul prim-ministru penal condamnat să organizeze referendumul în care românii să se exprime dacă doresc penali în funcții publice”, a mai declarat președintele PSD.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri