Ciolacu explică inflația de peste 10%: Este o influență din Zona Euro. Și în Franța, Italia, Germania există inflație cu două cifre

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu, președintele PSD.
Marcel Ciolacu, președintele PSD. Foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că inflația crescută la peste 10% este influențată de Zona Euro. Președintele Camerei Deputaților a spus că și în state precum Franța, Italia, Germania există inflație cu două cifre. De asemenea, el a precizat că „cel mai important lucru este că împreună cu BNR am ținut cursul euro până în 5 lei”.

„Este o influență venită din Zona Euro. Și în Franța și în Spania și în Italia și în Germania, mai ales, există o inflație cu două cifre. Vom vedea cu aceste măsuri, fiindcă de aceea am luat măsurile, și în zona de consum dar și în zona de ofertă, căutând și în economie să încurajăm producția, dar dacă produci, trebuie să aibe și cine să cumpere, de aceea am venit cu ele, ca inflația să nu scape din mână și veți vedea că vor avea efecte directe.

Cel mai important lucru pe care îl văd eu întâmplându-se este că împreună cu BNR am ținut încă cursul euro până în 5 lei”, a declarat Marcel Ciolacu, la Parlament.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, decizional, două proiecte de lege cu măsuri anunțate în pachetul coaliției de guvernare privind ajutoare sociale și pentru firme, în contextul inflației ridicate și efectelor provocate de pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina. Astfel, Parlamentul a aprobat salariul de bază în agricultură de minimum 3.000 lei lunar și stabilirea unui minim de 22 de lei pe zi pentru hrana din spitale.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat marți seara că a discutat cu miniștrii responsabili despre pachetul de măsuri „Sprijin pentru România” și că soluțiile legislative sunt în lucru. Impactul bugetar al pachetului este de aproape 4 miliarde de euro, dintre care 1,8 miliarde de euro sunt fonduri europene, potrivit președintelui PSD, care reprezintă 3,4% din PIB.

Inflația a crescut la 10,2% în luna martie în România. Cel mai mult s-au scumpit alimentele de bază și energia.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri