Ciolacu: Nu putem aloca 3% din PIB speculei din energie. Trebuie să găsim soluții predictibile cel puțin până în 2025

Data publicării:
retea de energie electrica
Marcel Ciolacu spune că România este acoperită în ceea ce privește consumul de gaze, însă „la energie electrică suntem descoperiți cu aproape 15%”. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat marți că în perioada următoare în coaliție vor fi discutate „două, trei variante” privind prețurile din energie, urmând ca până la 1 septembrie să fie gata actele normative. Ciolacu a criticat liberalizarea și a precizat că cel puțin pentru consumatorul casnic trebuie să se vină cu o reglementare a prețului. „Nu putem aloca 3% din PIB speculei din energie”, a spus liderul PSD, referitor la compensarea prețurilor în baza ordonanței de urgență adoptată în acest an, valabilă până în luna aprilie a anului viitor.

„Guvernatorul BNR a spus un lucru corect, cea mai mare parte a inflației a venit din prețul care a explodat la energie. Decizia cea mai corectă, făcută atunci pe colțul mesei, pentru că se pierduse timpul și nu s-au luat decizii când trebuia, și atunci am venit cu acea compensare și a diminuat și inflația. Acea liberalizare a prețurilor în energie a fost o tâmpenie. Trebuia să gândești un astfel de fenomen”, a declarat acesta.

„Noi am mai făcut o mare tâmpenie. S-a vândut energia pe anul acesta. Nu mi-aș dori să ajungem la un conflict în coaliție, dar trebuie o reglementare pe zona casnică unde putem acoperi din producția proprie. Vom vedea. Am vândut energia cu 3-400 de lei și acum se vinde cu 2-3.000 de lei. Pe producători i-am supraimpozitat iar cei care vând pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare de energie electrică) nu există nicio reglementare. În această zonă trebuie intervenit. În acest moment trebuie venit cu o soluție foarte rapidă până se face rectificarea. Și avem 3 soluții, vrem să le detaliem în ședința de coaliție. Credem că va fi una și săptămâna asta. Trebuie să găsim soluții predictibile pe o perioadă mai lungă de timp, cel puțin până în 2025. Pe zona casnică este exclus să nu se vină cu o reglementare. Noi acum avem un preț suportabil”, a declarat președintele PSD.

Ciolacu s-a arătat nemulțumit de ministrul Energiei despre care a spus că trebuia să vină cu soluții. „Politica energiei, într-o țară, o face ministrul Energiei”.

„Nu se mai poate continua pe o perioadă lungă pe această ordonanță. Există 2-3 variante pe care le vom discuta. Nu putem aloca 3% din PIB speculei din energie, cât e bugetul educației. Momentan avem compensare. S-a acționat la timpul potrivit. În acest moment, această compensare trebuia să fie pe o perioadă limită și ministerul Energiei să vină cu anumite soluții”, a spus liderul PSD.

„Vom veni cu abordări punctuale pe fiecare domeniu: casnic, imm-uri, zona alimentară. Nu am spus că nu vreau supraimpozitare. Poate găsim o soluție mai simplă de abordat. În acest moment, avem 0,68, 0,8, nu sunt probleme. Suportă încă bugetul de stat. Eu zic că până în 1 septembrie trebuie luată această decizie. Se întrevăd trei acte normative și cu reglementarea și tot ce înseamnă ANRE. La PSD ieri am avut întâlnire 3 ore și la coaliție voi merge cu variante. Dar, categoric, politica o face ministerul Energiei”, a declarat acesta.

Marcel Ciolacu mai spune că România este acoperită în ceea ce privește consumul de gaze, însă „la energie electrică suntem descoperiți cu aproape 15%”. Acesta a mai spus că nu avem cele mai mari prețuri din UE și a dat asigurări că „nu se pune problema că România rămâne fără energie”.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Nu crede nici în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...