Ciolacu: Premierul Rutte poate face ca acest drum atât de lung al țării noastre către Schengen să se apropie de final

Data publicării:
marcel ciolacu
Președintele PSD Marcel Ciolacu. Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, le cere politicienilor români „să lase deoparte, pentru o perioadă scurtă de timp, orgoliile și atacurile politice interne pentru a ne putea concentra pe (...) aderarea la spațiul Schengen”. Acesta spune, în contextul vizitei pe care o va efectua premierul olandez Mark Rutte miercuri în România, că „acum este timpul ca UE să accepte pe deplin intrarea României în spațiul Schengen”.

„Ca lider al partidului care a dus România în NATO și UE, le cer tuturor politicienilor români să lase deoparte, pentru o perioadă scurtă de timp, orgoliile și atacurile politice interne pentru a ne putea concentra pe atingerea celui mai important obiectiv strategic de politică externă a României în acest final de an: aderarea la spațiul Schengen!

Intrăm într-o perioadă în care fiecare zi se poate dovedi decisivă pentru România. Mâine, de exemplu, se va afla în țara noastră prim-ministrul Olandei, domnul Mark Rutte, țară de a cărei poziție depinde în mare măsură succesul acestui obiectiv național. În numele Parlamentului României, îl salut pe premierul Rutte și îi urez bun-venit în țara noastră!

Știu că domnia sa va merge să vadă ce înseamnă în mod real că România este acum în prima linie de apărare a Europei. Odată cu ultima escaladare a violenței din partea Rusiei asupra civililor nevinovați din Ucraina, acum mai mult ca niciodată trebuie să strângem rândurile în Europa pentru a ne apăra cetățenii, suveranitatea și democrația însăși. Acum este timpul – de fapt, este un moment prea mult așteptat – ca UE să accepte pe deplin intrarea României în spațiul Schengen. Prim-ministrul Rutte poate face ca acest drum atât de lung al țării noastre către Schengen să se apropie de final printr-o susținere publică a aspirațiilor noastre. Am respectat toate detaliile tehnice. Suntem europeni loiali. Singurul lucru care stă în cale este voința politică.

Sper că prim-ministrul Olandei va arăta că este solidar cu românii și ne așteptăm ca vizita domniei sale să reprezinte pentru România urarea de bun-venit ca membru cu drepturi depline ai spațiului Schengen”, arată mesajul președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Preşedintele Klaus Iohannis va vizita, miercuri, Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica”, împreună cu premierul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte.

Cei doi oficiali vor avea la Cincu convorbiri tete-a-tete şi oficiale, se vor întâlni cu militarii dislocaţi în bază şi vor susţine declaraţii de presă comune.

Olanda este principalul stat care se opune intrării României în Schengen.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că în data de 8 decembrie se va desfășura o ședință a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE, unde speră ca România să fie acceptată în Schengen.

„Până atunci va exista un raport al unei echipe de experți UE privind managementul frontierelor, cooperarea polițienească și returnarea migranților ilegali. Misiunea de evaluare a UE e compusă din experți din 15 state membre. Olanda nu a trimis nici un expert evaluator, deși orice stat membru Schengen putea trimite propriii experți. Primele concluzii ale experților sper să fie prezentate la Consiliul JAI de săptămâna viitoare de la Luxemburg”, a mai spus ministrul.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri