Exclusiv Ciolacu, replică la Ciucă într-un editorial pentru Digi24.ro: Ne vom bate în continuare, cu riscul de a deranja anumiți lideri politici

Data publicării:
nicolae ciua si marcl ciolacu de vorba la pupitru
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, îi dă replica lui Nicolae Ciucă într-un editorial publicat în exclusivitate pe Digi24.ro, după ce premierul a criticat propunerile PSD de reformă a sistemului fiscal. Nicolae Ciucă a spus că PNL nu va susține „măsuri neconstituționale, impozite peste noapte, taxe și poveri pe companii și mediul de afaceri”, făcând trimitere la propunerile social-democraților. La rândul său, Marcel Ciolacu susține că actualul sistem fiscal românesc seamănă cu „indulgențele papale din Evul Mediu” și afirmă că se va „bate în continuare pentru principiile și valorile” în care crede, chiar „cu riscul de a deranja anumiți lideri politici”.

„Suntem într-un moment în care trebuie să luăm decizii fundamentale despre modernizarea unui cadru fiscal care, după cum arată toate datele, nu mai corespunde provocărilor perioadei în care trăim. Teoretic, avem o cotă unică de impozitare a veniturilor, dar realitatea ne arată de fapt un ansamblu fiscal în care operăm cu multe cote diferite”, scrie liderul social-democrat în editorialul publicat pe Digi24.ro.

El dă mai multe exemple de derogări de la regula cotei unice de impozitare și afirmă că sistemul fiscal românesc este învechit, ajungând să semene „cu indulgențele Papale din Evul Mediu”.

Marcel Ciolacu susține în continuare schimbarea sistemului fiscal, argumentând că, „în viziunea PSD, reformarea cadrului fiscal este un instrument care trebuie să contribuie la o creștere economică mai puternică, la crearea de locuri de muncă și la o mai mare egalitate a veniturilor”.

Președintele PSD precizează că nu va renunța la ideea de reformă fiscală, „chiar cu riscul de a deranja anumiți lideri politici”.

„PSD a propus mai multe măsuri concrete partenerilor de coaliție pentru modernizarea Codului Fiscal. O mare parte au fost acceptate și mă bucur că ne-am înțeles și pe ideea deducerilor pentru angajații aflați la limita salariului minim. Ne vom bate în continuare pentru principiile și valorile în care credem, chiar cu riscul de a deranja anumiți lideri politici”, mai arată Ciolacu în editorial.

Premierul Nicolae Ciucă a dat vineri o replică dură propunerilor PSD privind politica fiscală, spunând că astfel de măsuri luate acum ar putea aduce, „într-un an sau doi, probleme de două ori mai mari”.

Șeful guvernului arată și că unele propuneri ar putea fi neconstituționale și declară că PNL nu va susține „măsuri neconstituționale, impozite peste noapte, taxe și poveri pe companii și mediul de afaceri”.

PSD a anunțat vineri că în Coaliție s-a convenit aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei și le-a cerut partenerilor de guvernare să accepte și celelalte măsuri propuse, printre care impozitarea salariilor mari din sistemul bugetar și a pensiilor speciale.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri