Ciolacu vrea ca munca să fie taxată mai puțin, ca în țările dezvoltate. Consiliul Fiscal spune că România nu-și permite acest lucru

Data publicării:
marcel ciolacu face declaratii
Ciolacu vrea ca munca să fie taxată mai puțin, ca în țările dezvoltate. Consiliul Fiscal spune că România nu-și permite acest lucru. Foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu spune că vrea supraimpozitarea companiilor cu venituri uriașe. În schimb, munca ar trebui să fie taxată mai puțin, ca în țările mai dezvoltate. Totuși, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, îl contrazice pe Marcel Ciolacu și spune că România nu are posibilitatea bugetară de a reduce taxarea pe muncă.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Nu se poate, în momente de criză, bogații să fie și mai bogați, iar săracii și mai săraci. Aici nu vorbim de mărit taxe și impozite. Cred că este momentul ca impozitarea muncii în România, de la aproximativ 47%, să înceapă să scadă.

La 3.000 de lei, asta reprezintă în jur de 600 de euro, un german plătește un impozit pe muncă în jur de 94 de euro. În România, la 3.000 de lei, un român plătește 236 de euro. Asta e diferența de impozitare a muncii într-un stat consolidat economic și România.

Este totuși greu de crezut că în România, reducerea taxării pe muncă ar aduce mai mulți bani în buzunarele angajaților. Pentru că în țara noastră, la angajare, candidatul își negociază netul, (CARTON 1) nu brutul, iar apoi compania își asumă să-i plătească contribuțiile pentru acel salariu net. De exemplu, un candidat, la angajare nu cere 5128 brut, ci 3000 net. În plus, președintele Consiliului Fiscal spune că România nu e pregătită pentru reducerea taxării pe muncă.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal: Noi nu suntem în situația, în Romania, de a ne permite o scădere a veniturilor fiscal-bugetare. Chiar dacă beneficiem de resurse considerabile de la UE, cu un cadru financiar multianual ce include PNRR, ușor te duci la 6%, 5-6% din PIB anual. Aici trebuie să fim foarte chibzuiți. Și așa, în 2024 avem de rezolvat o ecuație pe care unii o califică drept imposibilă, în sensul rezolvării ei. De ce? Pentru că trebuie să continuăm consolidarea bugetară, adică să ducem deficitul bugetului public către ținta programată de 4,4%, și noi, la Consiliul Fiscal am spus că va fi foarte dificil de realizat, de atins această țintă.

În Uniunea Europeană, România are unul dintre cele mai mici impozite pe venit, alături de Bulgaria.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri