Ciolacu vrea supraimpozitarea cumulului de pensie și salariu care depășește venitul președintelui. „Zona de privat nu a fost discutată”

Data actualizării: Data publicării:
Președintele PSD, Marcel Ciolacu.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu. Foto: captură video PSD/ Facebook

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că a propus în coaliție impozitarea progresivă a veniturilor angajaților de stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României, de 25.000 de lei brut, dar susține că nu s-a pus problema ca această măsură să fie aplicată și angajaților din sectorul privat.

„Vorbim de cumulul de salariul şi pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, e normal să vii, dacă e constituţional, cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului. În lege nu poţi să treci numai pe cei care au şi componentă specială în pensie, nu poţi interzice numai la unii”, a spus Ciolacu.

„Eu cred că abordarea corectă e impozitarea suplimentară pe praguri. Aici va veni Ministerul Finanțelor cu o analiză”, a explicat el.

„Zona de privat nu a fost discutată. A fost vorba numai de veniturile de la statul român, dacă ești pensionar de la statul român și ești și angajat la stat”, a continuat el

Întrebat dacă ar fi neconstituțional ca măsura să vizeze doar veniturile de la stat, Ciolacu a spus că nu poate să facă astfel de analize și că acestea țin de Ministerul Justiției.

Președintele PSD mai spune că interzicerea cumulului pensie-salariu la stat ar fi neconstituțională, pentru că atât dreptul la muncă, cât și dreptul la pensie sunt scrise în Constituție.

„Legiuitorul nu poate interveni să ia acest drept. Pe această discuţie, sub nicio formă în ordonanţă, nu putem să prindem cumulul pensiei cu salariul. Au fost mai multe discuţii privind constituţionalitatea acestui demers. Atunci am discutat mai multe variante. Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul, dar ai o pensie de 2.000 de lei şi eşti şi portar la o primărie - eu nu pot lua dreptul acelui om să-şi acopere un minimum necesar familiei”, a spus el.

„Nu s-a vorbit de vreo înghețare de venituri nici în sistemul bugetar, în niciun sistem. A o abordare corectă și profesionistp, astfel încât, dacă tot avem jalonul în cererea nr 4, prin noua lege sau amendarea legii e normal să avem o abordare corectă și unitară”, a mai spus Ciolacu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri