Cioloş, despre „Cuminţenia Pământului”: Am fost naiv

Data actualizării: Data publicării:
20160318_cumintenia_pamantului_04_INQUAM_Octav_Ganea_resize
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Premierul Dacian Cioloș a declarat că a fost naiv atunci când nu și-a imaginat că proiectul subscripției publice pentru „Cumințenia Pământului” poate fi exploatat electoral. De asemenea, prim-ministrul a admis că această campanie nu a avut rezultatul dorit. 

20160318_cumintenia_pamantului_04_INQUAM_Octav_Ganea_resize
Foto: Inquam/ Octav Ganea

„Cred în continuare că noi nu am mai avut timp şi, din păcate, proiectul a fost abordat electoral de unele partide în acest an. Aici probabil am făcut dovadă de naivitate pentru că nu mi-am imaginat că astfel de proiecte pot să fie speculate electoral, chiar dacă ele aveau un interes mai larg", a declarat premierul, în cadrul conferinţei în care a făcut bilanţul mandatul său ca prim-ministru, citat de News.ro.

Pe de altă parte, Cioloş a spus că se mândreşte în continuare pentru iniţierea subscripţiei.

„Poate că ar fi fost mai simplu să mă duc să caut doar bani pentru acel proiect, dar am vrut mai mult decât atât, să stimulez şi un interes public al cetăţenilor de a susţine astfel de proiecte cu valoare culturală. Din păcate, rezultatul nu a fost acela pe care l-am aşteptat, dar faptul că peste 100.000 de oameni s-au implicat e deja un semn bun”, a spus Dacian Cioloş. 

De asemenea, premierul a adăugat că statul român are în continuare soluţii pentru ca achiziţia „Cuminţeniei Pământului” să fie finalizată.

Aproape 100.000 de oameni au donat bani pentru achiziționarea operei lui Brâncuși, strângându-se aproximativ 1,2 milioane de euro.  

Moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, primul proprietar al operei de artă, au cerut iniţial 20 de milioane de euro, iar în urma negocierilor s-a ajuns la suma de 11 milioane. Guvernul a anunţat că dispune de doar 5 milioane de euro şi spera să strângă din donaţii publice restul de șase milioane de euro.

Citiți și:  Exclusiv Digi24 | Povestea Cuminţeniei Pământului. Un documentar de Elena Vijulie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri