Cioloș: Guvernul se împrumută la dobânzi mai mari decât un simplu cetățean. Oferă mai puține garanții

Data publicării:
dacian ciolos

Dobânda la care se împrumută guvernul României pe piețele externe este mai mare decât cea la care se împrumută un cetățean obișnuit, ceea ce înseamnă că Bucureștiul nu se bucură de încredere și oferă mai puține garanții decât o persoană fizică ce face un credit ipotecar, a declarat la Digi24 fostul premier Dacian Cioloș vorbind despre recentul împrumut de 3 miliarde de euro făcut într-o singură zi. Ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, a explicat zilele trecute la Digi24 că dimpotrivă, împrumutul a fost făcut în condiții foarte avantajoase, pentru că România se bucură de încredere pe termen lung, dar a fost contrazis de opoziție, în special de senatorul liberal Florin Cîțu

„Cine cunoaște cum funcționează sistemul bancar înțelege că dobânda e un efect, nu e o cauză. Un efect al încrederii pe care o are guvernul, al stabilității politicilor publice, al sănătății economiei. Dobând asta reflectă. Cu atât e mai scăzută dobânda cu cât încrederea în politicile economice e mai mare, încrederea în economie. Cu cât încrederea e mai mică, dobânda e mai mare. Uitați cât plătește guvernul României dobândă ca să se împrumute pe piețele externe. Plătește mai mult decât un cetățean german, francez sau ceh care se duce la bancă să facă împrumut. Înseamnă că guvernul României are mai puţină credibilitate şi oferă mai puține garanții decât un cetățean simplu care se duce să facă un credit ipotecar”, a comentat, vineri seara, la Digi24, președintele PLUS, Dacian Cioloș.

Fostul premier spune că nivelul dobânzii la care se împrumută acum România este dublu față de cel al dobânzii la care se împrumută țările vecine. „E dobânda cea mai mare pe care o plătește o țară din această zonă europeană, pentru că încrederea în guvernul României, în fiabilitatea politicilor sale și în capacitatea de a rambursa e mică”, a explicat Dacian Cioloș. 

„Când ai o dobândă dublă față de țările din jur, normal că vii să iei bani. La 1,3 miliarde de euro împrumutaţi pe 30 de ani România va plăti 3 miliarde de euro. Generaţiile care vin vor plăti 3 miliarde de euro. La acești bani, nu mai e vorba de încredere, ci de un business pentru cei care împrumută Guvernul României. Nu sunt 3 miliarde pe 30 de ani, sunt până la 30 de ani. Din ce am înțeles, e vorba de 1,3 miliarde pe 30 de ani și costul total al creditului va fi de 3 miliarde. Vom plăti 1,7 de miliarde de euro în plus faţă ce ce cheltuim acum, în 30 de ani. Vor plăti generațiile care vin”, a arătat liderul PLUS.

De ce a acceptat guvernul o asemenea dobândă? Pentru că nu poate obține dobândă mai mică, susține Dacian Cioloș, care nu este deloc optimist.

Dacian Cioloș acuză PSD de mentalitate comunistă

„După modul cum guvernează PSD, mă îndoiesc că lucrurile ar putea evolua într-un sens pozitiv. Ei au nevoie de bani acum. Ați văzut cât au întârziat realizarea bugetului, ca să caute noi surse de finanțare sau să mai umble la cifre, ca să mențină credibilitatea pe linie de plutire. Dar nu prea le-a ieșit. Au nevoie de bani. Economia nefuncționând, neavând investiții, nu folosim fondurile europene, nu se fac autostrăzi, nu mai vin investitorii să dezvolte afaceri aici, trebuie să aduni banii de undeva! Dacă nu poți aduna taxând economia, vedeți ce fac, suprataxează băncile”, a declarat Dacian Cioloș referindu-se la Ordonanța 114.

Fostul premier critică dur guvernul, pe care îl acuză de incompetență și politizare.

„Au vrut să taxeze sistemul energetic. Au eliminat, până la urmă. Aici o să vedeți reacțiile altora, inclusiv ale Comisiei Europene, pentru că creezi un dezechilibru pe piață. Dar ei nu înțeleg logica asta de piață, pentru că ei sunt obișnuiți să decidă ei care e prețul, cine poate fi condamnat, cine nu, rezultatul alegerilor...Ei sunt obișnuiți să decidă asta din birou și din pix. Nu știu ce înseamnă competiție transparentă, să fii mai bun prin profesionalism și competență. La ei nu există competență în guvern. Există susținere politică. Poți să fii șofer la Consiliul Județean și să devii ministru pentru că ai susținere politică. Atât au înțeles din democrație”, a spus Dacian Cioloș.

În opinia sa, Ordonanța 114 ar trebui să dispară complet, pentru că e „un accident”, nu va ajuta cu nimic românii și aruncă în aer încrederea investitorilor în stat. „Mediul de afaceri și investitorii, fără predictibilitate, nu vin să investească. Dacă nu se fac investiții, nu se creează locuri de muncă”, a subliniat liderul PLUS.

El acuză PSD de „mentalitate comunistă, de economie planificată, unde din biroul șefului de la partid decizi care e prețul, care e costul de producție, că așa se făcea înainte de '89”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri