Video Exclusiv Cioloș: Premierul mi-a spus clar și disciplinat ce mandat are. Am propus refacerea coaliției. Bușoi: Avem și alternativa anticipatelor

Data actualizării: Data publicării:
dacian ciolos cu masca
Foto: INQUAM Photos / Ilona Andrei

Președintele USR Dacian Cioloș a declarat, în direct la Digi24, că premierul desemnat Nicolae Ciucă i-a prezentat, luni, mandatul pe care îl are de la partid pentru formarea unui guvern minoritar. Cioloș spune că i-a transmis acestuia că USR susține guvernul doar dacă va fi parte a Coaliției de guvernare. Liberalii vor avea o discuție, unde va fi analizat stadiul negocierilor pentru formarea unei majorități parlamentare. Prezent în emisiunea „Studio Politic”, vicepreședintele PNL Cristian Bușoi a declarat că „toate celelalte opțiuni sunt posibile”, însă „dacă în discuțiile cu celelalte forțe politice nu duc la o rezolvare, avem și alternativa alegerilor anticipate”, variantă care însă nu ar fi de dorit.

Dacian Cioloș: Nu știu de ce cred colegii din PNL că ne putem înțelege mai bine peste trei, patru luni. Noi trebuie să ne așezăm la discuții acum. La noi nu se pune problema așa. Noi am spus, după ce PNL propune un alt premier noi suntem gata să ne așezăm la masa discuțiilor. De ce să nu avem acum un guvern susținut de o majoritate politică și să avem un guvern minoritar?

În programul de guvernare al domnului Ciucă este și punerea în aplicare a PNRR. Pentru reformele acelea e nevoie de o majoritate care să treacă în Parlament proiectele de lege.

USR nu își pune problema să susțină un guvern minoritar. Nu avem ce să discutăm despre portofoliile pe care vrea să și le împartă PNL cu PSD.

Nu știu dacă se va schimba mandatul de guvern minoritar. USR a făcut o propunere de premier și de guvern săptămâna trecută, noi am propus refacerea coaliției, dacă PNL vrea majoritate cu PSD e liber să o facă. Noi vom ști să ne facem treaba la fel de bine și din opoziție. Problema e ce oferim României și românilor.

Premierul mi-a spus foarte clar și disciplinat că mandatul dat de partid este să negocieze o susținere pentru un guvern minoritar și că nu are alt mandat. Nu mă iau după semne. Suntem oameni maturi și discutăm direct și deschis.

E suficient să exprime PNL un punct de vedere, eu am spus foarte clar care sunt condițiile USR: calendar de reforme, buget și linii de finanțare, reguli clare de funcționare a coaliției și noi am propus să reluăm discuția de la o structură a guvernului așa cum a fost stabilită la începutul coaliției.

Sigur, asta presupune ca PNL să aibă un mandat clar de negociere din partea Biroului Politic.

Citește și Nicolae Ciucă, după discuțiile cu Dacian Cioloș: Voi face tot ce este omenește posibil să avem guvern

Cristian Bușoi: În acest moment există o decizie clară a Biroului Politic Național de a încerca o soluție cu un guvern PNL-UDMR, dar dacă discuțiile cu celelalte forțe politice nu duc la o rezolvare, avem și alternativa alegerilor anticipate, dar în condițiile criziei de acum nu știu cum vor privi românii o astfel de situație.

Toate celelalte opțiuni sunt posibile, dar e nevoie de o decizie a Biroului Politic Național. Cel mai probabil ar fi să se ajungă la anticipate dacă se merge în Parlament cu un guvern care nu întrunește majoritate. Să ajungem acum la anticipate ar fi de nedorit. Nu ar fi spre cinstea partidelor politice. Cea mai bună soluție este susținerea unui guvern minoritar PNL-UDMR.

Dacian Cioloș: Dacă nu există altă soluție suntem gata și de alegeri anticipate. Eu unul nu văd cum ar putea fi organizate în următoarele două luni dată fiind situația pandemică. Forțele politice trebuie să asigure o majoritate politică în Parlament. Pentru USR există o singură variantă, cu PNL și UDMR. Dar dacă președintele va decide să dizolve Parlamentul și să mergem la anticipate, noi nu avem nicio problemă să mergem în fața alegătorilor.

Prezent în aceeași emisiune, social democratul Radu Oprea a spus că PSD a cerut de la bun început alegeri anticipate.

Citește și Florin Cîțu, despre revenirea USR în Coaliție: Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL. Soluția e un guvern minoritar

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri