Cioloș și Dragu au răspuns în scris pe tema bugetului pe 2016

Data actualizării: Data publicării:
dacian ciolos gov ro

Fostul premier Dacian Cioloș, fostul ministru de Finanțe Anca Dragu și ex-vicepremierul Vasile Dâncu au fost invitați, la audieri, în ședința de astăzi a comisiilor reunite de buget-finanțe. Primii doi au preferat să-și trimită pozițiile în scris, în timp ce fostul vicepremier și-a anunțat disponibilitatea de a veni la o ședință ulterioară. Membrii comisiilor parlamentare au formulat 17 întrebări pe marginea celor două rectificări bugetare efectuate de Guvernul Cioloș în anul 2016.

dacian ciolos sedinta guvern_gov ro (2)

Ancheta parlamentară a debutat după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că ar fi constatat „o gaură de 10 miliarde” și că cineva „a mințit” cu privire la situația pe 2016, drept pentru care Dacian Cioloș și Anca Dragu ar trebui să dea explicații.

La rândul lor, președinții Comisiilor de buget-finanțe, Viorel Arcaș și Leonardo Badea, ambii membri ai PSD, au susținut, la începutul ședinței de astăzi, că raportul Curții de Conturi, prezentat ieri comisiilor, arată clar că rectificările bugetare din 2016 ar fi trebuit să fie negative, nu pozitive.

Încă din 16 ianuarie, fostul premier Dacian Cioloș a răspuns, amplu, pe tema execuției bugetare pe 2016. Redăm fragmente din răspunsul prim-ministrului tehnocrat:

„Nu există nicio «gaură» în bugetul anului 2016. Dacă o astfel de ««gaură» ar fi existat, aceasta ar fi trebuit să aibă un impact asupra deficitului. Am încheiat însă anul cu un deficit de 2,6%, mai mic decât cel estimat inițial de 2,8%.

- În 2015, Guvernul Ponta a estimat că în 2016 ar putea fi încasate 12,3 miliarde de lei din fonduri europene. Estimarea s-a dovedit a fi total nerealistă în condițiile în care programele europene de finanțare erau blocate sau mult întârziate.

- Dacă ne uităm la tot ceea ce a primit România în 2016, se poate spune că am avut un record de încasări, cu peste 7 miliarde euro, cea mai mare sumă primită de la aderare până în prezent într-un singur an.

- Atunci când se face o rectificare bugetară, se iau în calcul în special veniturile fiscale. Ori, la capitolul venituri fiscale, chiar dacă am început anul cu reduceri de taxe - respectiv reducerea TVA de la 24 la 20%, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, reducerea taxei pe stâlp, etc. - am reușit să realizăm încasările programate.

- Datele privind evoluția economică și situația încasărilor bugetare din veniturile fiscale ne-au permis o nouă rectificare în luna noiembrie. Prin această rectificare au fost alocate sume suplimentare în valoare de cca. 287 milioane lei și au fost alte redistribuiri între ministere, acolo unde erau imperios necesare (agricultură, dezvoltare locală, sănătate, asistență socială, etc.).

- Nerealizarea unor venituri bugetare estimate în 2016 nu are un impact negativ asupra bugetului din 2017. Cei care afirmă că din veniturile prognozate și nerealizate în bugetul pentru 2016 ar fi putut face în 2017 spitale, autostrăzi, majorări de salarii și pensii, fac afirmații pur propagandistice, fără legătură cu regulile de execuție bugetară.

- Nu am lăsat nicio moștenire grea actualului guvern. Dimpotrivă, le-am ușurat povara fiscală prin rambursări mai mari de TVA (1 miliard de lei în plus) și le-am creat condiții favorabile pentru a încasa mai mulți bani europeni în 2017”.

Răspunsul integral al ex-premierului Dacian Cioloș poate fi găsit și pe contul acestui de Facebook.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri