Cioloș: Suntem gata să oferim Olandei orice clarificare necesară privind Schengen. Aștept aceeași atitudine de la Guvern și Președinție

Data publicării:
Dacian Cioloș, președintele USR. face declalratii
Dacian Cioloș. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Europarlamentarul Dacian Cioloș, liderul REPER și membru al gupului politic Renew Europe, spune că „eu unul aș vrea să înțeleg mai bine ce anume își dorește să afle guvernul olandez de la autoritățile române”, fiind disponibil să ofere informațiile și că se așteaptă ca și celelalte partide și Guvernul împreună cu Președinția să facă același lucru. El a spus de asemenea că „speculațiile unor forțe politice din țări europene care încearcă să își rezolve probleme interne folosindu-se de situații specifice ce privesc alte state europene sunt nepermise”.

„Intrarea în Schengen este o prioritate națională de cel mai înalt grad, pe care dorim să o tratăm cu maximă seriozitate și echilibru, deoarece orice alunecare în manifestare a furiei în extremism și naționalism poate pune în pericol o decizie importantă pentru noi, dar și pentru unitatea europeană, necesară mai mult ca oricând.

În privința votului pe care parlamentarii olandezi l-au dat pe tema aderării României la Spațiul Schengen, haideți să facem o disociere între speculațiile politice sau interesele particulare ale unor partide din țările Uniunii Europene și politica europeană a fiecărei țări. Singurul nostru punct de interes este votul pe care reprezentanții Olandei îl vor da în Consiliul de miniștri al UE atunci când se va decide aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Am înțeles că parlamentarii olandezi își doresc să primească informații suplimentare din partea propriului guvern. Eu unul aș vrea să înțeleg mai bine ce anume își dorește să afle guvernul olandez de la autoritățile române și, în ceea ce ne privește pe noi, cei de la REPER, parlamentari și europarlamentari români, suntem gata să le oferim orice clarificare își doresc, într-o deplină transparență a angajamentelor noastre europene. Ne place să credem că aceeași atitudine o vor avea și restul partidelor din Parlamentul României, precum și Guvernul, împreună cu Președinția României.

O tensionare a situației nu ne va ajuta în atingerea obiectivelor și poate duce la rezultate imposibil de evaluat în acest moment. Discuțiile despre răzbunări, controale sau măsuri punitive pe care diverși politicieni români încearcă să le sugereze la adresa unor companii olandeze nu dau rezultate și pe termen lung se pot întoarce împotriva noastră.

În aceeași măsură, speculațiile unor forțe politice din țări europene care încearcă să își rezolve probleme interne folosindu-se de situații specifice ce privesc alte state europene sunt nepermise. Orice derapaj în ceea ce privește integrarea României în Spațiul Schengen va fi plătit prin crize majore și hrănirea mișcărilor populiste. Aderarea unui stat la o formă de integrare europeană nu ar trebui să fie subiect de excese politice.

Sper ca fiecare politician responsabil, implicat în acest proces prin natura funcției pe care o deține, să reacționeze echilibrat și cu gândul la protejarea construcției europene.

Pentru mine, lucrurile sunt limpezi. Olanda nu are argumente să împiedice intrarea României în Schengen și le-am spus asta ferm de fiecare dată și europarlamentarilor olandezi, și premierului Rutte. Voi face asta în continuare”, a declarat Dacian Cioloș într-un comunicat de presă.

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, transmite, vineri, într-un comunicat, că „în contextul în care Olanda ține România în șah în privința aderării la spațiul Schengen, ideea de solidaritate riscă să se transforme în ipocrizie și dublă măsură”. El cere USR să arate că „sunt solidari cu interesele României” și să se suspende din grupul Renew din care fac parte și partide din coaliția de guvernare olandeză care a votat în Parlament împotriva aderării țării noastre la spațiul Schengen.

Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Rezoluția votată joi de Parlamentul de la Haga intervine după ce Parlamentul European a adoptat, marţi, cu o largă majoritate, o rezoluţie non-legislativă (fără putere de constrângere) în care cerea Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un presupus călător în timp "dovedește" pentru creduli că vine din anul 6000, folosind o poză rudimentară pe...
Digi FM
Carmen Iohannis, apreciată pentru ținutele pe care le-a purtat în timpul vizitei în Coreea de Sud: „E...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Anne Hathaway și-a surprins total fanii. Reacţia actriței la un gol al echipei Arsenal a devenit virală. VIDEO
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Dinu Maxer, supărat după ce Smiley și Damian Drăghici au lansat piesa "S-a furat mireasa": "Mă deranjează! Am...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
De ce nu și-a dorit regizorul James Cameron o piesă în "Titanic". Nici Celine Dion nu a vrut inițial să cânte...