Cioloș: Taxa pe lăcomie, „o calamitate”. „E final de drum pentru PSD”

Data actualizării: Data publicării:
DACIAN CIOLOS

Fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș declară că „taxa pe lăcomie” este „o calamitate” pentru sistemul financiar. Reacția vine după ce ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că Guvernul propune ca de la 1 ianuarie 2019 să se aplice instituţiilor financiar-bancare o astfel de taxă în cazul în care ROBOR la 3 şi 6 luni depăşeşte o anumită valoare.

DACIAN CIOLOS - PSD - NEGOCIERI
Liviu Dragnea, presedintele PSD, si Dacian Ciolos, fostul premier tehnocrat. Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„E final de drum pentru PSD. Ceea ce ştiam cu toţii şi a fost prevăzut de toţi analiştii financiari e pe cale să se petreacă. PSD a tras de bugetul de stat forţând toate limitele, iar acum încearcă să îl cârpească prin măsuri dezastruoase. Taxa pe lăcomie este o calamitate pentru sistemul financiar, care poate ajunge în colaps în orice moment. Nu vă lăsaţi induşi în eroare de numele taxei. Nu e nimic haiducesc în gestul PSD. Nu ia nimeni bani de la bogaţi ca să le dea săracilor. Ceea ce se întâmplă în momentul de faţă este dinamitarea sistemului financiar, pur şi simplu, sub pretextul mincinos al unor măsuri populiste”, a scris Dacian Cioloş, pe contul său de Facebook.

El a adăugat că, „într-o ţară normală”, sistemul financiar funcţionează după reguli predictibile, care permit sectorului privat să se dezvolte şi să facă profit astfel încât statul, ca reprezentant al cetăţenilor, să primească ceea ce i se cuvine de drept.

„Nu şi la noi. Abuziv, inconstant şi incompetent, Guvernul PSD încearcă să îşi repare propriile gafe. Anul trecut au fost decapitalizate companiile de stat. Acum, sunt atacate companiile care creează locuri de muncă. Bursa de la Bucureşti este în cădere liberă. Atunci când dinamitezi sistemul bancar, distrugi echilibrul financiar şi pui în pericol întreaga economie. Crizele mondiale aşa încep. Cetăţenii României vor plăti cu vârf şi îndesat aceste greşeli uriaşe. Pregătiţi-vă pentru un 2019 haotic şi plin de crize. Plecarea PSD de la putere ne va costa enorm, pentru că în urma lor va rămâne un dezastru similar cu cel de la începutul anilor '90. Vom avea de muncă ani buni pentru a îndrepta ceea ce strică aceşti oameni. Preţul va fi viitorul copiilor României. Cu cât vor sta mai puţin la putere, cu atât va fi mai bine. Există în PSD oameni iresponsabili care vor să se salveze cu preţul distrugerii acestei ţări”, a afirmat Dacian Cioloş. 

Marți seară, Eugen Teodorovici a anunțat că băncile vor fi taxate diferențiat, în funcție de ROBOR. Cu cât acest indice este mai mare, cu atât mai mari vor fi taxele. 

De asemenea, participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite.

Citiți și:

Cu cât ar putea crește prețul utilităților dacă vor intra în vigoare măsurile anunțate de Teodorovici

Coaliţia pentru Dezvoltarea României cere Guvernului să stopeze adoptarea ordonanţei anunţate de Teodorovici

Camera de Comerț Americană, apel către Guvern: Opriți asaltul asupra economiei!

Reacție PNL: Trebuie să fii foarte prost să vii cu o taxă precum „taxa pe lăcomie”. Românii care economisesc vor pierde bani

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri