Ciorbea, despre sesizările PNL: Vom lua anul acesta, „categoric”, o decizie

Data actualizării: Data publicării:
170110_CIORBEA_PG_03_INQUAM_Octav_Ganea

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a precizat referitor la sesizările liberalilor pe Ordonanțele 79 și 82, că o decizie va fi luată „în cel mai scurt timp cu putință”. „Anul acesta categoric”, a adăugat Ciorbea.

170110_CIORBEA_PG_03_INQUAM_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Este o altă sesizare, aceasta se referă la OUG 82, cealaltă privește OUG 79. Există o legătură importantă între cele două ordonanțe. În cadrul scurtei discuții pe care am avut-o cu reprezentanții PNL, au subliniat principalele motive care în opinia dânșilor constituie aspecte de neconstituționalitate și pentru care ne-au cerut să le examinăm și să sesizăm CCR. O vom face în cel mai scurt timp cu putință. Lucrăm la ambele ordonanțe. (...) Nu am luat o decizie. Anul acesta categoric (vom lua o decizie - n.r.)”, a declarat Avocatul Poporului.

De menționat că ambele ordonanțe se aplică de la 1 ianuarie 2018. Cu alte cuvinte, chiar dacă Avocatul Poporului ar decide să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la cele două acte normative și CCR ar găsi probleme de neconstituționalitate, ordonanțele de urgență își vor fi produs deja efectele.

Luni, PNL a depus la Avocatul Poporului sesizarea pentru contestarea la Curtea Constituţională a OUG prin care este diminuată contribuţia la Pilonul II de pensii.

Liberalii susţin, în documentul depus la Avocatul Poporului, că OUG nr. 82/2017 încalcă prevederile art. 115 alin. (6) din Constituţie, deoarece afectează dreptul de proprietate şi dreptul la pensie, iar prevederile constituţionale interzic adoptarea de ordonanţe de urgenţă în această materie.

Tot liberalii au depus pe 13 noiembrie o sesizare pe tema OUG nr. 72, care a modificat Codul fiscal, inclusiv în ceea ce privește trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Este vorba de așa-numita „revoluție fiscală” a PSD-ALDE, criticată de Consiliul Fiscal, Consiliul Economic și Social, sindicate și patronate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri