Cîțu așteaptă ca USR să recunoască că a greșit când s-a aliat cu PSD și AUR: „Apoi mergem mai departe”

Data actualizării: Data publicării:
citu la sediul pnl
Premierul demis Florin Cîțu. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat joi că refacerea coaliției este posibilă „în jurul PNL” și că acest lucru se poate întâmpla după ce foștii parteneri de la USR „își vor asuma public” că au greșit când au votat o moțiune de cenzură alături de PSD și AUR.

„Aud foarte mult în spațiul public cuvântul responsabilitate de la cei care au depus o moțiune cu AUR și care au votat o moțiune alături de AUR și PSD, de la cei care au scos ministrul Sănătății din Guvern și au lăsat România fără ministru. (...) Suntem de acord cu toții că pentru România este importantă stabilitatea și refacerea coaliției, dar refacerea coaliției în jurul PNL. Aceasta este soluția pe care noi o avansăm. Dar nu aș trece foarte ușor peste modul în care s-a ajuns aici. Nu poți să spui că astăzi ești responsabil când ai fost iresponsabil decât acum o săptămână. Dacă vrem să trecem peste acest moment, să recunoască o greșeală, și apoi mergem mai departe”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul interimar spune că nu s-a discutat scenariul în care Dacian Cioloș să se retrag și PNL să propună un alt premier, nu Florin Cîțu.

„Vorbim scenarii. Până acum nu s-au discutat. Noi spunem că suntem de acord să trecem peste acel moment și să refacem coaliția în jurul PNL. Dar vreau să amintesc că astăzi ne aflăm aici pentru că cei care vorbesc de responsabilitate au fost iresponsabili. Au votat o moțiune cu PSD și AUR. Nu am fi avut această problemă astăzi. Putem să discutăm astăzi, dar după ce își vor asuma public această greșeală”, a mai declarat Cîțu.

Citește și Cioloș: Florin Cîțu mi-a spus că are nevoie de mandat de la partid pentru negocieri. Vineri vom vedea ce decizie au luat

Președintele PNL spune că deciziile despre refacerea Coaliției sunt luate de conducerea partidului și că în acest moment există o decizie care spune că nu pot fi la guvernare cu partidul care a votat o moțiune de cenzură.

„Deciziile le luăm în partid. Noi avem o decizie BEX care spune că nu putem să fim la guvernare cu partidul care a votat o moțiune împotriva noastră. (...) Cum înțelegem noi această nominalizare, credem că domnul Cioloș a avut în spate voturile AUR și PSD când s-a propus la Cotroceni prim-ministru. Dacă era altul, ar fi bine să ni-l comunice ca să știm și noi”, a mai spus Florin Cîțu.

După eșecul primelor discuții cu premierul desemnat Dacian Cioloș, Florin Cîțu și Kelemen Hunor vor avea o nouă rundă de discuții vineri după-masă. 

Vineri, la ora 11, liderii PNL se vor reuni în ședința conducerii partidului pentru a discuta despre soluțiile pentru ieșirea din criza politică.

Citește și Moșteanu: Dacă negocierile pentru refacerea coaliţiei vor eşua, venim în faţa Parlamentului cu un guvern USR

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri