Cîțu: Președintele Zelenski va vorbi luni, de la 19.00, în Parlamentul României. Ar trebui să fim onoraţi

Data actualizării: Data publicării:
Președintele PNL, Florin Cîțu.
Florin Cîțu. Foto: INQUAM Photos/ Sabin Cîrstoveanu

UPDATE. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va vorbi luni, de la 19.00, în Parlamentul României, la cererea președintelui Senatului, Florin Cîțu. Discursul lui Zelenski a fost confirmat de Ambasada Ucrainei în România. În deschiderea ședinței, Cîțu va ține un discurs de trei minute, iar alte trei minute îi sunt alocate președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Deocamdată nu a fost confirmată prezența premierului Nicolae Ciucă.

Potrivit memorandumului aprobat în ședința BPR, programul agreat este următorul:

19:00-19:03 - discursul președintelui Senatului, Florin Cîțu

19:03-19:06 - discursul președintelui Cametrei Deputaților, Marcel Ciolacu

19:06-19:16 - discursul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Președintele Zelenski se va adresa în limba ucraineană.

„Voi vorbi eu primul, apoi Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. Domnul premier este invitat. Încă nu avem o confirmare dacă vine. Are şi domnia sa o intervenţie scurtă şi apoi s-ar putea, în funcţie de timp, să fie schimbată ordinea intervenţiilor”, a declarat, luni, preşedintele Senatului, Florin Cîţu.

Acesta a fost întrebat dacă l-a invitat şi pe şeful statului.

„Am discutat cu preşedintele Klaus Iohannis”, a declarat Cîţu, fără a preciza dacă preşedintele va participa sau nu la şedinţa de plen.

ȘTIRE INIȚIALĂ. Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a afirmat că în şedinţa Birourilor permanente reunite ale celor două Camere va fi discutată solicitarea ca preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să se se adreseze luni, de la ora 19.00, în Parlament.

„Astăzi (luni - n.r.) la ora 19.00 vorbește președintele Zelenski în Parlamentul României. O să fie două discursuri, al preşedintelui Senatului şi al preşedintelui Camerei Deputaţilor şi domnul preşedinte Zelenski", a spus Cîţu.

Întrebat dacă există o solicitare din partea Ambasadei Ucrainei, Cîţu a spus: „Obsesia asta cu birocraţia nu o înţeleg. Astăzi la ora 19.00 vorbeşte preşedintele Zelenski în Parlamentul României. Cred că ar trebui să fim toţi onoraţi de acest lucru. (...) Este o solicitare din partea mea în Birourile permanente reunite”.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat luni dimineață că așteaptă o notificare oficială de la Ambasada Ucrainei la București sau de la Ministerul de Externe, legat de un posibil discurs al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Parlamentul României. Discursul liderului de a Kiev fusese anunțat de Florin Cîțu pe rețelele sociale, în timpul vizitei sale în SUA. Marcel Ciolacu a spus că preferă „calea diplomatică”, nu „încercarea pe Facebook de a ne face imagine”.

„Cred că pe cale diplomatică, nu calea de Facebook și încercarea pe Facebook de a ne face imagine... Calea diplomatică este cea normală. Eu până la ora 12:30 (luni - n.r.), când avem un birou permanent reunit aștept ori o solicitare din partea Ambasadei pentru acest discurs în Parlamentul României, ori o informare din partea Ministerului Afacerilor Externe. Așa se lucrează într-un stat democratic, mai ales într-o situație atât de importantă”, a spus Ciolacu.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri