Cîțu: Reglementarea prețului la energie trebuie discutată cu Comisia Europeană

Data actualizării: Data publicării:
electricitate
Foto: Getty Images

Președintele PNL, Florin Cîțu, spune că reglementarea prețului la energie pe orice perioadă trebuie discutată mai întâi cu Comisia Europeană, altfel „ne vom vedea la finalul perioadei cu aceeași problemă”.

„Trebuie discutat cu Comisia pentru a vedea care dintre variante poate să fie aprobată pentru România. Orice variantă, 6 luni, un an de zile, trei luni de zile – fără să venim cu o soluție care să rezolve problema pieței, reglementarea să fie reală, ne vom vedea la finalul perioadei cu aceeași problemă.

Soluțiile sunt. Trebuie să discutăm cu toții un plan până în 2026. Ceea ce am propus eu e un plan de investiții care să asigure securitatea energetică a României până în 2026. Legea offshore e parte din acest plan. Trebuie aprobată cât mai rapid”, a declarat Florin Cîțu, marți, la Parlament.

Acesta declarase anterior că nu vede sensul unei reglementări a pieţei de energie după data de 1 aprilie.

„Tot am auzit în spaţiul public că se încearcă după 1 aprilie o reglementare. Acum aş putea să spun şi eu că eu am venit cu soluţia de a spune că reglementăm piaţa şi era pentru momentul de acum. Nu prea văd eu sensul după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piaţa pentru şase luni de zile până în octombrie, când după aceea vine iarăşi iarna. Cineva nu s-a gândit foarte bine când a venit cu această soluţie.

Dacă vrem cu adevărat să facem ceva, trebuie să ne gândim pentru iarna viitoare. La vară ştim foarte bine, consumul scade. Eu nu cred că cineva s-a gândit foarte bine. Soluţia pe care o propusesem noi era pentru aceste luni de iarnă, când ai consum mare, să reglementăm piaţa, ANRE s-a opus, am venit cu cealaltă variantă pe care o avem acum. Vom discuta după 1 aprilie ce se întâmplă”, a spus Cîţu, la Parlament.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat marți că noua ordonanță pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaze nu va fi adoptată în ședința de guvern de marți. Liderul PSD și președintele PNL Florin Cîțu au avut o nouă discuție marți, la prânz, însă nu au reușit să se înțeleagă dacă măsurile se vor aplica de la 1 februarie, așa cum anunța ministrul Energiei, sau dacă se vor aplica retroactiv și pentru luna ianuarie, așa cum își doresc social democrații. Ulterior, Ciolacu a fost contrazis de Florin Cîțu, care a declarat că „ordonanța va fi dată azi”.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri