Cîțu: România a pierdut fonduri europene de 4,7 milioane de euro pentru teste COVID. Ministrul Mihăilă nu a semnat contractul la timp

Data publicării:
teste medic laborator coronavirus covid 19 ID134454_INQUAM_Photos_George_Calin
Teste pentru coronavirus. Foto: George Călin

România a pierdut în acest an fonduri europene de 4,7 milioane de euro pentru decontarea de teste RT PCR şi rapide antigen pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, a declarat, joi, premierul interimar Florin Cîţu, care a susţinut că motivul ar fi faptul că fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă nu a urgentat semnarea contractului de finanţare.

Potrivit prim-ministrului, Comisia Europeană a lansat o linie de finanţare destinată statelor membre în vederea asigurării accesului la certificatele verzi COVID, în cadrul instrumentului de finanţare ESI şi au fost solicitate depuneri de aplicaţii, transmite Agerpres.

El a precizat, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Sănătăţii a depus o aplicaţie pentru obţinerea de fonduri în data de 2 iulie, care a fost analizată de Comisia Europeană şi aprobată suma de 4,7 milioane de euro pentru decontarea a 88.350 teste PCR şi 89.760 teste rapid antigen.

„Decontarea, rambursarea testelor se poate realiza doar în corelare cu eliberarea certificatelor verzi pentru persoane solicitante pentru perioada iunie - octombrie 2021.

În ceea ce priveşte semnarea contractului de finanţare menţionăm următoarele: acesta a fost transmis spre avizare internă în prima jumătate a lunii august, Direcţia Juridică a discutat de mai multe ori cu ministrul de la acel moment despre necesitatea semnării urgente a acestuia; contractul a fost returnat Direcţiei Juridice neavizat în 7 septembrie. Deci, aceşti bani au fost pierduţi pentru că ministrul de la momentul respectiv nu a dat curs acestui lucru”, a afirmat Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri