Florin Cîțu, despre revenirea USR în Coaliție: Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL. Soluția e un guvern minoritar

Data actualizării: Data publicării:
florin citu la declaratii
Florin Cîțu. Foto: Inquam Photos/Sabin Cîrstoveanu

Președintele PNL, Florin Cîțu, a afirmat, luni, că soluția pentru a trece peste această criză politică și peste iarna dificilă este votarea de către PSD și USR a unui guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă. El susține că alternativa „reală”, dacă nu trece această propunere de guvern, este reprezentată de alegerile anticipate. Totodată, Cîțu a spus că nimeni din conducerea PNL nu a propus revenirea USR în Coaliție.

„Dacă ceea ce au spus cei de la PSD și USR în ultimul timp nu sunt doar vorbe, ar trebui să vină să susțină acest guvern minoritar și să rezolvăm această criză politică. Este vorba de maturitate politică, de situația prin care trece România.

Nu există niciun argument astăzi, când avem un guvern condus de un premier desemnat care nu mai este în persoana președintelui PNL, care a adus în jurul său votul minorităților, UDMR, să nu fie votat de parlamentarii de la USR și PSD.

Știm foarte bine că PSD a spus tot timpul că nu vrea la guvernare, deci n-a existat niciun argument ca PSD să vină cu această cerință, iar cei de la USR au plecat de la guvernare acum o lună de zile.

Soluția este acest guvern minoritar condus de domnul Nicolae Ciucă și să trecem peste această perioadă dificilă, această iarnă. Putem să ne întâlnim în primăvară să discutăm cu toții să vedem dacă există alte soluții, dar astăzi, pentru români, aceasta este cea mai bună soluție.

„Dacă acest guvern nu trece, nu putem să evităm alegerile anticipate”

Există o alternativă, pe care nu și-o dorește nimeni, dar este o alternativă reală: dacă acest guvern nu trece, nu putem să evităm alegerile anticipate.

Atunci, responsabilitatea trecerii României cu un guvern interimar într-o perioadă dificilă este a celor de la USR și PSD. Dacă ei doresc alegeri anticipate, să le spună românilor că asta este ce doresc”, a declarat Florin Cîțu.

Întrebat dacă va susține conducerea PNL reîntoarcerea USR la guvernare, Cîțu a precizat: „Nimeni nu a propus acest lucru în conducerea PNL. Nu are sens să discutăm despre scenarii. Avem un singur mandat votat în BPN. Alte variante nu sunt. Sunt doar speculații”

Președintele USR Dacian Cioloș a declarat luni, după discuția cu premierul desemnat Nicolae Ciucă, că USR nu va susține un guvern minoritar și că singura variantă în care USR ar putea vota Guvernul Ciucă este refacerea coaliției. Cioloș spune că a fost întrebat de Nicolae Ciucă și care sunt condițiile în care USR ar intra la guvernare, însă mandatul său de la partid este, momentan, pentru un guvern minoritar.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a precizat, după discuțiile cu Dacian Cioloș, că va căuta „orice soluție” pentru formarea unui guvern.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni dimineață, că PSD nu a negociat cu PNL pentru susținerea unui nou guvern și nu poate face acest lucru, deoarece liberalii au o decizie în acest sens, dar că social-democrații sunt obligați să discute cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. Ciolacu a spus că i-a transmis lui Nicolae Ciucă cele 10 priorități ale PSD pe care „eventual să le prindă în programul de guvernare”. Șeful social-democraților susține că România are nevoie de un guvern stabil, altfel „cel mai bine este să ne întoarcem la români”.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri