Ciucă a convocat ședință pentru „seceta pedologică”: Trebuie să se intervină „rapid”

Data publicării:
seceta cultura agricola afectata
Nivelul scăzut de apă în pânza freatică, care nu a mai fost alimentată de precipitații la nivelurile optime încă din toamna anului trecut, a contribuit la seceta timpurie din 2022. Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că trebuie să se intervină „rapid”, cu toate resursele naţionale şi europene, pentru a proteja agricultura şi fermierii, menţionând că principala prioritate este punerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii, iar toate ministerele de linie şi autorităţile responsabile vor contribui la combaterea efectelor generate de seceta care afectează deja o mare parte din Europa.

Prim-ministrul a convocat, la Palatul Victoria, prima şedinţă a Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură în care au fost analizate inclusiv efectele produse de seceta pedologică.

„Este necesar să intervenim rapid, cu toate resursele pe care le avem, naţionale şi europene, pentru a proteja agricultura noastră şi fermierii români. Vom continua să investim şi să modernizăm agricultura, pentru a micşora dependenţa de situaţia meteorologică. Punerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii este principala noastră prioritate. Toată reţeaua de canale magistrale ale statului trebuie revitalizată şi extinsă, pentru a putea aduce apa şi în sectoarele secundare ale fermierilor. Măsurile pe care le vom implementa pe ariile afectate de secetă se vor baza pe propunerile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar toate ministerele de linie şi autorităţile responsabile vor contribui la combaterea efectelor generate de această secetă care afectează deja o mare parte din Europa”, a afirmat Ciucă, conform unui comunicat al Guvernului, citat de Agerpres.

Executivul precizează că printre măsurile evaluate de comitetul interministerial se numără asigurarea la timp a subvenţiilor şi fondurilor alocate din bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul de stat pentru desfăşurarea în bune condiţii a lucrărilor agricole şi pentru realizarea obiectivelor de investiţii destinate reducerii consumului de energie.

O altă măsură se referă la alocarea fondurilor necesare pentru executarea lucrărilor de reabilitare şi investiţii în sistemul de irigaţii, pentru a putea menţine în funcţiune sistemul şi a creşte capacitatea acestuia. Totodată, a fost propusă şi folosirea tuturor resurselor de apă pentru irigarea culturilor.

Comitetul interministerial a mai discutat despre soluţiile pentru sprijinirea recoltării, transportului, depozitării şi valorificării produselor agricole, inclusiv prin asigurarea materiei prime şi a condiţiilor de funcţionare în zootehnie şi în unităţile de prelucrare/procesare şi aprovizionare a populaţiei cu produse agro-alimentare.

„Ca obiectiv pe termen scurt şi mediu, comitetul îşi propune să implementeze măsurile necesare pentru creşterea capacităţii de industrializare a producţiei agricole primare şi valorificarea acesteia şi sprijinirea fermierilor în vederea pregătirii şi desfăşurării campaniei agricole din toamnă”, mai arată Guvernul.

Comitetul interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură este format din reprezentanţi la nivel de secretar de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Ministerul Finanţelor; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor; Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; Ministerul Energiei; Ministerul Economiei; Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii; Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale; Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului. Conducerea comitetului este asigurată de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri