Ciucă anunță posibila taxare cu 16% a bugetarilor cu venituri mai mari ca al președintelui. Ciolacu: Nu a vorbit nimeni despre privat

Data actualizării: Data publicării:
ciolacu ciuca
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, despre impozitul pe veniturile care depăşesc salariul preşedintelui, că este vorba de aplicarea lui doar la stat, iar procentul este de 16%, pentru că acesta funcţionează şi ca impozit pe legea finanţelor. Şeful Executivului a mai spus că la nivelul Ministerului Finanţelor se face această analiză şi că decizia va ţine cont de datele prezentate şi a arătat că nu este nimic bătut în cuie în acest moment.

„Varianta în sine, în momentul de faţă, nu există. Am decis în şedinţa de coaliţie ca la nivelul Ministerului Finanţelor să se efectueze această analiză şi în momentul în care au toate datele agregate şi sunt prezentate toate elementele, o discutăm în coaliţie”, a spus premierul, întrebat dacă se ia în calcul introducerea unui impozit pentru cei cu venituri care depăşesc salariul preşedintelui României.

Premierul a dat asigurări că „nu se discută despre impozit progresiv”.

Despre discuţiile privind introducerea unui impozit între 15 şi 20%, premierul a spus: „Este vorba de un impozit care în acest moment a fost cât se poate de bine clarificate în ceea ce priveşte depăşirea salariilor la stat peste cel al preşedintelui. În acest moment, aşa cum am discutat, doar la stat. (..) Procentul de 16% a fost discutat pentru că acesta funcţionează şi la impozitul pe legea finanţelor”. Întrebat despre riscul ca o astfel de măsură să fie neconstituţională, şeful Executivului a precizat că „orice măsură pe care o vor lua trebuie să aibă şi susţinere juridică”.

„Motiv pentru care, cei care vin şi propun un astfel de demers trebuie să vină cu toate elementele”, a spus el, potrivit News.ro.

„Nu este absolut nimic bătut în cuie”, a mai spus premierul, adăugând că urmează să vadă care sunt datele şi în funcţie de acestea să se ia decizia.

Ciolacu: Nu a vorbit nimeni despre privat. Mi se pare corect să se vină cu o supraimpozitare pe ce depăşeşte venitul preşedintelui

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat și el miercuri că i se pare incorect să ai o pensie de peste 20.000 de lei, ai mai ieşit şi la pensie la 40, 50 de ani, să te reangajezi la statul român şi să ai un cumul de venituri o sumă care depăşeşte venitul preşedintelui. El a precizat că acest lucru nu este normal şi a admis că el a fost cel care a ridicat subiectul în coaliţie. Marcel Ciolacu a mai spus că se analizează latura constituţională, dacă prin lege pot să interzică cuiva dreptul la muncă, ori la stat ori la privat, dacă nu, i se pare corect să se vină cu o supraimpozitare a celor care depăşesc acest venit al şefului statului. Nu a vorbit nimeni de privat, nu a vorbit nimeni despre o impozitare progresiv, a mai spus el.

„Mi se pare incorect să ai o pensie de peste 20.000 de lei, ai mai ieşit şi la pensie la 40, 50 de ani, exact în maturitatea profesională, să te reangajezi la statul român şi să ai un cumul de venituri, din salariu cumulat cu pensia, de o sumă care depăşeşte venitul preşedintelui României şi să fie o normalitate. Acest lucru nu este normal”, a spus liderul PSD.

El a menţionat că de aceea, i s-a părut corect să ridicăm această problemă în coaliţie.

„Eu am ridicat-o, nu am nicio reţinere să spun acest lucru. Mi se pare incorect ca în acest moment, anumite persoane cumulează pensie specială de funcţionar parlamentar, de parlamentar, de judecător. Lucrurile acestea nu sunt un lucru sănătos pentru societatea în care dorim să ne creştem copiii. Şi atunci vedem latura constituţională, dacă prin lege putem să interzicem cuiva dreptul la muncă, ori la stat ori la privat, dacă nu, mi se pare corect să venim cu o supraimpozitare a celor care depăşesc. Nu este un drept pe care îl interzicem sau îl luăm cuiva, dar ai beneficiat de acea oportunitate, ai câştigat acest drept, este normal să întorci societăţii. Aşa funcţionează toate societăţile din lume. Eu vorbesc de cumul în acest moment şi aici s-a axat”, a explicat el.

Ciolacu a mai afirmat că anumite structuri, cum sunt cele de reglementare, au nişte prevederi care vin de la Comisia Europeană, să respecte o anumită salarizare.

„Acea salarizare depăşeşte veniturile preşedintelui, principalul bugetar al României este preşedintele. De aici trebuie să plecăm. Am vorbit de ce se întâmplă în sistemul public. Haideţi să aşteptăm pe cei mai buni specialişti dacă este constituţional sau nu. Nu a vorbit nimeni de privat, nu a vorbit nimeni despre o impozitare progresivă”, a completat Ciolacu.

„Am vorbit că în societatea românească s-a creat foarte multă ură iar noi, politicienii, avem datoria de a interveni şi a închide acest capitol, odată cu legea pensiilor speciale, odată cu legea pensiilor şi odată cu legea salarizării. Tot acest capitol care a frământat societatea românească pe drept, pentru că e incorect să ai o pensie cumulată de 100.000 de lei în condiţiile actuale din România şi să mai îndrăzneşti şi să vii să te reangajezi în sistemul public”, a spus el.

Marcel Ciolacu a explicat că dacă vorbim de impozitare se poate introduce prin Ordonanţă, iar în privinţa cumulului pensie-salariu categoric se va face numai prin lege. Despre ce procent ar putea reprezenta această impozitare, Ciolacu a răspuns: „Nu ştiu, 500% părerea mea”.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri