Ciucă ar putea rămâne fără pensia de militar. Proiect de OUG care interzice cumulul pensie-salariu. Angajările și salariile, înghețate

Data publicării:
ID211374_INQUAM_Photos_Octav_Ganea (1)
Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Câciu să vină cu un proiect cu măsuri de reducere a cheltuielilor. Proiectul prevede, însă, și interzicerea cumulării pensiei cu salariul la stat. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Un proiect de Ordonanță de Urgență, aflat pe circuitul interministerial, prevede mai multe măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice. Potrivit documentului obținut de Digi24, dispare cumulul pensie salariu la stat, inclusiv pentru beneficiarii de pensii de serviciu și pensii militare stabilite prin legi speciale. „În momentul în care vom avea o astfel de lege aprobată, cu certitudine voi renunţa la una dintre ele”, a spus, vineri, premierul, întrebat despre o astfel de măsură. Surse politice spun, însă, că este un „document de lucru”, care nu este încă aprobat în Coaliție. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat în ședința de guvern de joi că măsurile pentru reducerea cheltuielilor ar putea fi aprobate săptămâna viitoare.

Potrivit documentului consultat de Digi24, angajările la stat vor fi înghețate în anul 2023, fiind suspendată „ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante”, precum și eventuale majorări salariale.

„Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare, astfel încât cheltuielile de personal efectuate în anul 2023, să nu depășească nivelul plăților din anul 2022 exclusiv sumele aferente titlurilor executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, majorate cu 5%”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

„Pentru posturile pentru care s-a desfășurat proba scrisă a concursurilor sau examenelor sau, după caz, proba practică, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se pot continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată”, se precizează în document.

De asemenea, este interzisă cumpărarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică. Fac excepție autoritățile și instituțiile publice nou-înființate și obiectivele de investiții.

Fără cumul pensie-salariu la stat. Ce spune Ciucă

Potrivit proiectului de OUG, este interzis cumulul pensie-salariu la stat, cu excepția persoanelor care ocupă funcții didactice de predare din unitățile de învățământ și funcții de specialitate medico-sanitară din unitățile sanitare.

Documentul prevede că măsura se aplică inclusiv „beneficiarilor de pensii de serviciu și pensii militare stabilite prin legi speciale”. Aceștia „au obligația ca, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, să își exprime în scris opțiunea între suspendarea plății pensiei pe durata exercitării activității și încetarea raporturilor de muncă.”

Premierul Nicolae Ciucă este direct vizat de o astfel de măsură, acesta încansând atât indemnizația de premier, cât și pensia de militar. Surse politice susțin însă că documentul nu a fost încă aprobat în Coaliție, urmând să fie discutat de liderii politici.

„În momentul în care vom avea o astfel de lege aprobată, cu certitudine voi renunţa la una dintre ele”, a spus premierul. „Este o problemă personală, pe care o voi decide în momentul în care se va concretiza decizia”, a mai declarat acesta, vineri.

Recent, minstrul PSD al Muncii, Marius Budăi, declara că discuţia despre cumulul de salarii şi pensii nu trebuie generalizată, ci trebuie făcută „de la post la post”. El a subliniat că nu crede că este potrivită interzicerea cumulului acestora, după ce măsura a fost cerută chiar de șeful său de la partid, Marcel Ciolacu.

De asemenea, proiectul îi vizează și pe cei care dețin titlul de doctor. Astfel, „personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar. Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25.”

Potrivit proiectului de OUG, o persoană poate fi membru în cel mult două consilii de administrație.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri